Un acte institucional al Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona el pròxim 23 de febrer donarà el tret d'inici a la celebració de l'Any Muntaner, que té programades prop d'una cinquantena d'activitats per commemorar el 750è aniversari del naixement a Peralada del cronista català, entre elles un concert a l'estiu del Festival Internacional de Música de Peralada i una actuació de l'Escolania de Montserrat el mes de desembre a l'església de Sant Martí de Peralada.

Tot i que el gruix d'actes programats tindran lloc a Peralada, ciutats d'arreu dels Països Catalans se sumaran a la celebració per reivindicar la figura de Ramon Muntaner. Així, d'entre les propostes, la coordinadora de la commemoració, Meritxell Garrido, va destacar ahir els cicles de conferències, la Ruta Literària que entre abril i setembre es farà als carrers de Peralada o els concerts de música medieval.

Segons Garrido, el concert del Festival de Peralada girarà sobre la música medieval en època de Muntaner, sense que es coneguin de moment més detalls. A més, el claustre de Sant Domènec de Peralada acollirà un cicle de concerts basats en les cròniques de Muntaner i que seran interpretats per Judit Neddermann.

El militar i cronista Ramon Muntaner va néixer a Peralada el 1265 i va morir a Eivissa l'any 1336, d'on era batlle. Va ser el redactor d'una de les quatre grans cròniques, després d'haver viscut personalment diverses gestes militars dels reis d'Aragó. Va ser camarlenc de Jaume III de Mallorca i capità d'almogàvers, a més de servir diversos sobirans de la dinastia dels comtes de Barcelona i reis d'Aragó. Ramon Muntaner va ser testimoni de primera mà de fets crucials de la història de Catalunya.

L'Any Muntaner s'ha organitzat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, i la col·laboració d'institucions i organismes d'arreu dels Països Catalans, han organitzat l'Any Muntaner. L'objectiu, segons Garrido, és difondre la figura de Muntaner i acostar-la al públic en general i impulsar la relectura de la seva obra.

Garrido va explicar ahir en roda de premsa que "amb un pressupost molt reduït" i gràcies a la col·laboració de moltes institucions i organismes diversos, s'ha aconseguit tancar un programa d'actes que permetrà abordar la figura de Ramon Muntaner en tota la seva magnitud per "acostar-lo a la ciutadania" i, a través de la seva figura, promocionar tant la vila de Peralada com tots els altres indrets relacionats amb la seva vida.

L'alcalde de Peralada, Pere Torrent, va destacar que l'Any Muntaner ha de servir al municipi per donar a conèixer el seu fill més il·lustre i per "descobrir als visitants" el patrimoni històric de la població moltes vegades "oblidat" perquè la majoria de turistes no entren al conjunt medieval.

La primera cita de l'Any Muntaner serà el 23 de febrer en un acte institucional al Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona, amb una conferència sobre Ramon Muntaner i la Crònica a càrrec de Josep Antoni Aguilar, un dels assessors històrics de la commemoració. A partir d'aquí es desplegarà un intens calendari d'activitats que, amb Peralada com a escenari principal, recorrerà el conjunt dels Països Catalans. Així, per exemple, a partir de l'abril es farà un cicle de conferències sobre Ramon Muntaner a Vilafranca del Penedès, Móra la Nova, Montblanc o Figueres.

Implicació de la UdG

Una de les activitats que va destacar la coordinadora de la commemoració, Meritxell Garrido, seran les jornades internacionals sobre la figura de Ramon Muntaner, que organitzaran la UdG, l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes i l'Ajuntament de Peralada, i que tindran lloc del 10 al 12 de juny al Centre de Turisme Cultural Sant Domènec de Peralada i a la Universitat de Girona.

Un altre dels plats forts seran les Rutes Literàries que entre els mesos d'abril i setembre es faran pels carrers de la Peralada Medieval organitzats per la Càtedra Maria Àngels Anglada. A les rues literàries s'hi sumaran també visites guiades per a escolars a tot els recinte medieval de la població.

Pel que fa a les exposicions, potser la més destacada és la que acollirà el Museu d'Història de Catalunya i que després visitarà diferents poblacions catalanes. Comissariada per Stefano Cingolani, farà un recorregut de la mà de Ramon Muntaner pels moments més importants de la Corona Catalanoaragonesa, destacant la interpretació que el cronista fa del moment històric.