L'enginyer gironí Francesc Bolló ha estat un dels responsables dels efectes especials de Guardianes de la Galaxia, pel·lícula nominada als Oscar en la categoria de "millors efectes visuals", que es lliuraran a Los Angeles diumenge vinent.

Francesc Bolló va estudiar la carrera d'Enginyeria Tècnica en el Desenvolupament de Softwares a la Universitat de Girona (UdG) i posteriorment va completar els seus estudis en el món del 3D a l'escola FX Animation de Barcelona.

Guardianes de la Galaxia té "probabilitats" de guanyar l'estatueta, ja que els efectes "han funcionat" i es reflecteix en "uns personatges molt aconseguits", va explicar ahir Bolló, director tècnic d'efectes en la pel·lícula dels Estudis Marvel.

Els "efectes de nau" del film van ser confiats a Francesc Bolló, que ha generat "les esteles, els propulsors i la calor que emeten" des de la primera fase de "creació i desenvolupament d'eines".

Els efectes visuals han estat imprescindibles per al desenvolupament de la trama d'una pel·lícula "de l'estil Star Wars, amb batalles aèries, ciutats futuristes, trets i persecucions", segons el criteri de Bolló.

Guardianes de la galaxia ha estat la més taquillera de les cinc nominades en aquesta categoria dels Oscar (Capitán América: El soldado de invierno, Interstellar, X-Men: Días del futuro pasado, El amanecer del planeta de los simios), encara que Bolló admet que "la competència és molt dura", ja que les altres pel·lícules "han agradat molt" i "tècnicament són molt bones".

El departament d'efectes visuals del qual Bolló ha format part, juntament amb altres 40 tècnics especialitzats en diferents efectes, com "explosions, fums, caigudes, xocs", ha treballat en el desenvolupament visual de la pel·lícula des de la seu a Londres de la productora Moving Pictures.

A més, s'ha comptat amb un equip de suport a Vancouver, amb la qual cosa en els efectes especials han treballat "moltes mans" i "per això ha sortit tan bé", indica Bolló.

Tots aquests tècnics estaran representats en la gala dels Oscars pel supervisor d'efectes visuals de Guardianes de la Galaxia.

Tot va començar a Cassà

Bolló és fill de Cassà de la Selva, localitat on es van establir els seus pares per raons laborals. El pare procedeix de Pont de Suert (Alta Ribagorça) i la mare de Sabadell (Vallès Occidental).

Va treballar d'informàtic al món de la premsa, però es va plantejar si realment era el que volia fer durant tota la vida i es va adonar que el que li agradava era mirar pel·lícules d'animació una vegada rere l'altra.

La idea de ser capaç de recrear coses tant impressionants com les que surten del no res a les pel·lícules d'animació li va agradar i va començar a buscar formació específica, fins matricular-se al centre FX Animació de Barcelona, quan encara residia a Girona.

El juliol de 2013, amb el títol del Màster en efectes visuals de Houdini sota el braç, va anar va trucar diverses portes de reclutament, fins que va rebre una oferta de la gran productora MPC.

Treballar en una empresa enorme, amb seus arreu del món, i diversos projectes alhora, va ser tota una novetat per a Bolló, que ara té la residència a Londres. No obstant, assegura que el funcionament de MPC és similar al de qualsevol altra empresa, ja que té diversos departaments que col·laboren per crear un producte. "En el meu dia a dia m'assignen uns plànols i uns efectes associats a ells. L'endemà he de supervisar, corregir i continuar treballant".