El Govern impulsarà ajuts de fins a 350 euros als estudiants universitaris que hagin de millorar el nivell d'idiomes per assolir el B2 quan es graduïn. És una ajuda universal que va condicionada a les escoles d'idiomes de les universitats, a l'IOC o a les EOI.

L'ajuda es cobrarà a final de curs un cop s'hagi superat, excepte els que tenen beca, que la rebran al principi. Segons les dades de la Secretaria d'Universitats i Recerca, un terç dels estudiants ja accedeixen a la universitat amb aquest nivell.

Antoni Castellà assegura que el requisit d'acreditar el B2 per obtenir el graduat millorarà els nivells d'ocupabilitat dels joves catalans i potenciarà la internacionalització del sistema universitari.

Els universitaris que han començat els estudis aquest 2014-2015 i els acabaran, previsiblement, el 2018-2019, hauran d'acreditar, per obtenir el títol, el nivell B2 d'una tercera llengua (anglès, alemany, italià o francès).

Per aconseguir-ho i incentivar els estudiants que estudiïn una llengua estrangera el més aviat possible, la Secretaria d'Universitats i Recerca ha impulsat el programa d'ajuts tant per als cursos d'idiomes com per a les proves d'acreditació.

Així, d'una banda, l'AGAUR donarà ajuts universals a tots els estudiants que necessiten cursar els nivells d'entre l'A2 i el B2 de fins a 350 euros. L'única condició és que la matrícula s'ha de fer en alguna de les escoles d'idiomes de les universitats catalanes, a l'institut Obert de Catalunya (IOC) o a l'Escola Oficial d'Idiomes.

L'estudiant, però, haurà d'avançar els diners del curs, i rebrà la beca un cop l'hagi acabat i superat. Els estudiants amb beca equitat o del Ministeri, en canvi, rebran l'ajut abans de començar el curs tot i que també anirà condicionat als resultats de l'alumne.

D'altra banda, als estudiants que hagin d'acreditar el nivell, tant si han necessitat més formació com si no, l'AGAUR donarà ajuts de 50 euros perquè els alumnes realitzin la prova CLUC, la prova comuna d'acreditació de terceres llengües de les universitats catalanes, que habitualment costa 75 euros. Els estudiants de les filologies anglesa, francesa, alemanya i italiana, així com els alumnes d'escoles estrangeres que hagin estudiat a Catalunya tindran l'acreditació automàtica.

Per fer-hi front està previst destinar-hi 4 MEUR els propers 4 cursos, en funció de la demanda, que es preveu més massiva a partir del curs vinent i més dilatada els següents. Per aquest motiu, i per als estudiants que tenen un nivell més baix, l'ajut dels cursos també va condicionat a que el primer nivell s'hagi completat el febrer de 2016, una mesura que pel director general d'Universitats, Lluís Jofre, és necessària per dir-los "posin-s'hi".

Competències laborals

Amb aquest marc d'ajudes, la Secretaria d'Universitats i Recerca vol aconseguir que els universitaris catalans es graduïn amb un nivell de llengua estrangera que els permeti tenir competències laborals.

En aquest sentit, el secretari Antoni Castellà, assenyala que els estudiants es podran "desenvolupar professionalment" i que per tant, es millorarà l'ocupabilitat dels estudiants universitaris en un entorn cada vegada més global, i creu que l'impacte no només serà per cada estudiant sinó per la internacionalització de l'economia catalana. Castellà assenyala que 30.000 graduats accediran al món laboral amb aquest nivell el 2018.