Crespià és una població del Pla de l'Estany, de 250 habitants, però aquest cap de setmana el poble s'omplirà de gom a gom de gent de molts indrets, atreta per la tradicional Fira de la Mel.

La Fira de la Mel de Crespià té el seu origen a l'alta Edat Mitjana. Crespià té una gran varietat botànica i florística, la qual cosa la fa molt apropiada per al cultiu de les abelles. La mel de la zona és un producte molt apreciat per les seves propietats curatives i medicinals. Quan s'inicià, aquella època no hi havia apicultors pròpiament dits, sinó que era una activitat complementària de molts pagesos i petits artesans que l'utilitzaven en primer lloc per a consum propi. Més tard els excedents eren posats a la venda en el marc del que amb els anys va acabar essent la Fira de la Mel.

Al segle XVIII, època de fort creixement a tot Catalunya, hi havia a Crespià un actiu comerç de mel i altres productes, com teixits i filatures Des del port de Roses amb destinació al port de Gènova, a Itàlia, hi havia una activitat constant el que queda confirmat pel fet que a Crespià hi ha el carrer de Gènova, dedicat a aquesta ciutat italiana.

També cal constatar que en el poble hi ha gran quantitat de cultius de nous, que juntament amb la mel són protagonistes de la Fira, que arriba a la XXXVI edició.

Se celebra aquest cap de setmana i a més dels productes mencionats hi haurà una gran quantitat de parades d'artesania i articles tradicionals.

La Fira es complementa amb actes lúdics, així tant dissabte com diumenge, a la tarda hi haurà sengles audicions de sardanes, amb les cobles La Principal de Banyoles i Rossinyolets, respectivament. El matí del dissabte tindré efecte l'actuació de l'Esbart Dansaire de Fontcoberta. El diumenge , al matí una exhibició de la Colla Castellera de Figueres i una cercavila amb els Caps Grossos de Crespià, acompanyats dels timbalers Batecs del Fluvià.

confederació sardanista de catalunya

La Confederació Sardanista de Catalunya ens ha enviat aquesta informació, que creiem es interessant per a totes les entitats sardanistes.

El passat 27 de novembre de 2014 s' aprovà el que s'ha anomenat la reforma fiscal que inclou tres lleis:

La Llei 26/2014, de l'IRPF, la Llei 27/2014, de l'Impost sobre Societats i la Llei 28/2014, de l'IVA.

La reforma fiscal ha estat publicada al BOE del dia 28 de novembre.

Totes tres lleis tenen vigència a partir de l'1 de gener de 2015, i comporten algunes modificacions importants a les entitats.

Per aquest motiu, amb l'objectiu de facilitar la màxima informació possible sobre aquests canvis normatius, des de la Confederació Sardanista de Catalunya, juntament amb el Departament de Cultura s'ha organitzat una sessió informativa per a totes les entitats.

S'ofereix una informativa pel proper dissabte 21 de febrer de 2015, a les 11.00h al Centre Cultural de Malgrat de Mar (c. Carme, 26). L'aforament és limitat i cal confirmar l'assistència a l'adreça electrònica info@conf.sardanista.cat, o bé al telèfon 93 319 76 37.

cassà de la selva. amics de la sardana

Amics de la Sardana de Cassà de la Selva és una Associació que nasqué a Cassà a principis de l'any 1975. En aquell temps hi havia al poble (tot i tenir una forta tradició musical i sardanista) un fort dèficit d'activitats sardanistes. Es va recollir la petició de molta gent que reclamava una revitalització de la nostra dansa. Per això es va fundar.

Actualment es compta amb cinc colles sardanistes de Competició (Estel de les Gavarres, Aires Cassanencs, Celístia, Mans Amigues i Amics Dansaires) i amb un Esbart Dansaire.

Les seves activitats van des de cursets d'ensenyament, trobades infantils, ballades fins a aplecs d'ermita i de veïnat, fira de Santa Tecla o Festa Major. En aquests moments compta amb 540 socis.

Aquest diumenge celebrem La Diada del Soci, amb sardanes i ball, per Cobla-Orquestra Selvatana.

cardedeu

La població de Cardedeu (Vallès Oriental) organitza cada any el Febrer Musical i en ell no hi manca pas mai un concert de música de cobla, en el qual és ret un homenatge a algun compositor. Aquest any l'homenatja't serà el mestre Antoni Mas Bou. D'ell s'interpretaran les seves sardanes: Cant de recort (dedicada al seu oncle Francesc Mas Ros), Sempre pel juny (a l'Aplec de Cardedeu del 2001), El bosc dels enamorats, L'Estelada i Endavant. Actuarà musicalment la cobla Montgrins.

Antoni Mas Bou nasqué a Caldes de Malavella, el 18 de maig de 1945. Estudià piano i harmonia al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona.

És una persona prolífica en activitats artístiques, ha estar director de cobles-orquestres, ha actuat ala Palau de la Música i és autor de l'himne de RCD Espanyol).