fets i fe

carnestoltes i quaresma

23.02.2015 | 07:03
carnestoltes i quaresma

S'han acabat les "rues". N'hem tingut una bona ració. El que passa és que la seva relació amb la Quaresma s'ha esfumat. I si alguna cosa en queda, és el concepte d'abstinència de carn. C'est tout. I és ben poca cosa. Alguns diuen que "carnaval" és una contracció del llatí "carnes tollendas" (treure les carns). Però és lamentable que, de la Quaresma, se'n sàpiga tan poc i tan malament, quan resulta que les seves motivacions profundes són d'una riquesa humanística i de fe importants.
L'Església pot barrejar conceptes, pot emetre missatges fonamentals de coneixement i d'actitud amb una homilia de Quaresma com amb una felicitació de Nadal. Recordeu -és per recordar-ho- el discurs del papa Francesc a la Cúria romana per la felicitació de Nadal? Els quatre purpurats que flanquejaven la blanca figura del Papa feien cara de pomes agres, d'estupefacció, quan ell enumerava les "malalties" o temptacions curials. La Vanguardia hi dedicava dues pàgines del dimarts, 23 de desembre. Era un discurs fet des d'una profunda humilitat i res no podia contradir el seu contingut.
Apuntem: "Sentir-se immortal, immune o indispensable, alzhemeir espiritual, rivalitat i vanaglòria, enraonies i xafardejos, divinització dels caps, indiferència cap als altres, benefici mundà i exhibicionisme", i més condecoracions a la pitrera. Era una acusació, tot això? No! No era un judici. Era enfonsar el bisturí en el misteri del mal en la naturalesa humana, sobre cada home i cada dona, els de dalt i els de baix. Era un diagnòstic potent del mal moral que no gosem afrontar i que sovint despatxem amb una certa ironia. És una crida de l'Amor de Déu que invita tothom -ara especialment, en temps de Quaresma- a entrar a fons en la pròpia consciència. La Quaresma és la teràpia del cos i de l'esperit, de la ment i del cor. La invitació a la Reconciliació. Ningú no està lliure de pecat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema