Tal com ens indica la litúrgia, a la celebració de la Missa d'aquest primer diumenge del temps quaresmal llegim la narració evangèlica que Jesús fou temptat pel maligne durant una llarga estada al desert. L'evangelista sant Marc no especifica quines foren aquestes temptacions, però les coneixem pels altres evangelistes i pel conjunt dels evangelis.

De fet, la temptació va ser, és i serà prescindir de Déu per esdevenir nosaltres els nostres propis déus o tenir-ne d'altres, sigui el Jo, siguin altres persones, béns materials, ideologies, objectius... que convertim en el valor absolut. La gran qüestió és descobrir què succeeix quan prescindim del Déu veritable, i les coses i persones esdevenen els nostres déus. Som més lliures, així? Aquestes persones i coses són causa de veritable realització personal, que sempre es construeix amb els altres? Ens asseguren la veritable felicitat, que es viu en la profunditat del propi ésser? Fan possible una relació amb els altres amarada de reconeixement de la seva dignitat i amb una actitud de fraternitat? Podria continuar plantejant interrogants, però són suficients com a mostra.

Avui, però, podem caure en una temptació molt subtil: substituir Déu pels anomenats "valors".

Certament que és molt important descobrir i viure els valors (o actituds) de la nostra tradició cristiana. Però no podem oblidar el gran valor que és Déu, que els fonamenta, els recorda, els exigeix i, alhora, ofereix la força de l'Esperit per viure'ls. Dit altrament: els valors no salven, ni estimen, ni perdonen, malgrat que siguin del tot necessaris.

Escric això perquè fa temps que, escoltant discursos sobre "els valors", descobreixo el perill de fer-ne un absolut que substitueix el Déu de l'amor, de la vida i del perdó.

Cal no rebaixar la proposta cristiana a viure només amb alguns valors, sinó que cal oferir Jesucrist, el Senyor, el Salvador, i ajudar a iniciar una comunicació personal amb ell, perquè sense el Senyor pot arribar un moment que els valors desapareguin o ens trobem sense força per viure'ls. (Extret del full Parroquial d'aquesta setmana).