La Universitat de Girona, juntament amb l'Abadia de Montserrat i la Universitat de Barcelona, organitzarà els dies 2 i 3 de març les sisenes Jornades Universitàries de Turisme Religiós, que en aquesta ocasió abordaran la relació que hi ha entre la gastronomia i la religió.

Tal com subratlla l'organització, la religió, la cultura i l'alimentació han anat "íntimament lligades" des de temps ancestrals, ja que l'àpat forma part dels ritus religiosos perquè prescriu allò que es pot consumir i, fins i tot, com preparar els aliments. De fet, moltes tradicions de l'antiguitat atribuïen un caràcter sagrat als aliments, que eren considerats un do de la divinitat.

Així doncs, segons explica la doctora Sílvia Aulet, especialista en Turisme Religiós de la UdG, l'objectiu de la trobada és donar a conèixer, entre altres, quina és la relació entre el menjar i les religions, quins són els perceptes de la regla de Sant Benet en relació als àpats i l'acollida de pelegrins o hostes i quines són les tradicions gastronòmiques arrelades en diferents monestirs.

Durant el primer dia de les jornades es tractaran alguns dels pilars de la regla de Sant Benet en relació a l'alimentació, ja que té molta importància perquè és un mitjà per guanyar-se la vida i per expressar la fraternitat i l'acollida als hostes. A més, també s'abordaran diferents aspectes de la religió i la gastronomia: per exemple, com poden canviar les prescripcions respecte a l'alimentació en funció de la tradició religiosa, ja que en els monestirs catòlics es respecta l'abstinència durant la Quaresma i en canvi en els de ritu ortodox les restriccions en relació a Quaresma i Setmana Santa són diferents.

Aquesta primera jornada comptarà amb la participació de Josep-Enric Parellada, moderador de l'Escola Teològica de Montserrat; Manel Gasch, majordom de Montserrat; Conxita Gómez, monja del monestir de Sant Benet; Ramon Oranias, monjo de Montserrat; Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic, i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.

El segon dia, en canvi, es podrà comprovar com de la ubicació dels monestirs en diferents llocs i la seva vinculació amb el territori i les altres comunitats se'n deriven les diferències que donen lloc a diferents receptaris, productes o, fins i tot, varietats de raïm i vi. En aquest sentit, Aulet creu que serà molt interessant l'aportació que farà Josep Roca, que parlarà sobre monestirs i vins. També oferiran ponències el gastronòm Jaume Fàbrega i el periodista Salvador Garcia-Arbós, mentre que diferents monestirs presentaran els seus productes i experiències, als quals tot l'interès generat pels procediments artesanals atorga un valor afegit. Tot i això, comenta Aulet, des de la perspectiva monàstica, l'objectiu és que la gastronomia sigui un complement a la visita d'aquests espais i no l'element més determinant.