L'èxit de la celebració del III Congrés Taurí celebrat fa unes setmanes a Barcelona, així com de la multitudinària manifestació a favor dels toros del passat 15 de febrer, a Castelló, va esperonar els afeccionats gironins a organitzar una trobada, que va tenir lloc a Girona el passat diumenge, per tal de compartir les seves inquietuds, i amb el clar objectiu de traçar diferents plans de treball per revitalitzar les activitats taurines a la ciutat i a la demarcació.

La trobada, que es va portar a terme al restaurant El Tomàquet, va ser un èxit de participació ja que van assistir-hi representants de les penyes taurines de Figueres, La Garrotxa, El Toro de Lloret de Mar, el Club Taurí Gironí i la Penya Taurina Manlleuenca.

L'acte, promogut per l'exnoveller i escriptor taurí Raúl Felices, va consistir en un esmorzar de germanor i va demostrar que, malgrat la prohibició de les curses taurines a Catalunya, l'afició continua mobilitzada i amb la voluntat de mantenir el caliu taurí. L'acte va comptar amb la presència del jove noveller d'Olot Abel Robles i amb l'adhesió de la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya, representada pel seu president Paco March.

La tradició taurina a Girona

Si bé l'afició taurina gironina ha estat mediatitzada pel flux turístic dels anys 60-70, s'han mantingut sempre importants nuclis taurins, entitats i penyes que han fet una molt lloable tasca per difondre els valors de la tauromàquia.

La tradició de penyes taurines a Girona es va iniciar el 1917 amb el Club Taurino Vázquez i va continuar els anys 20 i 30 amb Los Pedrines, que organitzaven, cada any, correbous i un festival taurí a la plaça Major de Cornellà de Terri, en el qual actuaven diversos aficionats pràctics sota la direcció del matador de toros Antonio Martinez Sanluqueño, resident a la ciutat de Girona i a qui també es va dedicar una penya taurina.

En els anys 90, es va fundar el Club Taurí Gironí, amb la clara voluntat d'aglutinar els aficionats gironins.

A Figueres, el 1963, un grup d'aficionats van organitzar els Trofeos Taurinos Ciudad de Figueres, que van assolir un gran renom en el món taurí. Aquest mateix grup d'aficionats va crear, el 1968, la Penya Taurina Figueres, sota la presidència de Juan Cotchó. Com anècdota destacable, es pot recordar que a l'exmatador de braus José Salazar El noi de Cantallops, la Penya Taurina Figueres li va regalar el seu primer vestit de lluentons. El 1968 sorgirà també una altra penya, la dedicada al matador de toros figuerenc Enrique Paton i nascuda en el mateix bar del carrer Vilafant d'on va sorgir la primera.

Lloret de Mar també compta actualment amb la penya taurina El Toro, que disposa com a lloc de reunió, d'un bar que porta el mateix nom. A la ciutat d'Olot, la penya taurina La Garrotxa porta a terme diverses activitats per reivindicar la cultura taurina.