L'Ajuntament de Girona va rebre ahir la donació del fons documental del poeta Josep Tharrats, llegat pel seu nét, en un acte que es va celebrar a la sala municipal Miquel Diumé i que va comptar amb l'assistència de diversos familiars del malaguanyat poeta.

El material principal són textos originals de l'obra literària de Tharrats, a més de correspondència i documentació personal elaborada entre 1900 i 1970.

Part de la biblioteca del poeta ingressarà també a l'Arxiu Municipal de Girona, així com un retrat de la seva dona, Càndida Vidal, en principi atribuït a l'artista Josep Morell i Macias.

Josep Tharrats va néixer el 1886 al carrer de la Rutlla de la capital gironina, però va viure principalment al carrer Nou. Va morir a Barcelona el 1975 després de publicar una vintena de llibres i deixar més de cinc mil sonets inèdits.

L'obra de Tharrats s'inscriu en el pas del Modernisme al Noucentisme i entre els seus poemes destaquen Les ofrenes espirituals, Els èxtasis, TàlemHores mediterrànies.

Durant l'acte d'acceptació de la donació, el nét del poeta, Joan Tharrats i Ral, va recordar que el seu avi va formar part del grup d'intel·lectuals gironins que, juntament amb Montsalvatge i Bertrana, va tenir un paper protagonista en el despertar de la vida cultural d'una ciutat que no havia pogut encara espolsar-se de sobre la decadència i la fatalitat dels setges i les guerres napoleòniques.

Joan Tharrats va mostrar-se "molt content" de poder lliurar el fons a l'Ajuntament de Girona perquè quedi a disposició dels estudiosos.

Per la seva part, l'acalde, Carles Puigdemont, va assegurar: "Tenim una ciutat que feliçment compta amb ciutadans que hi viuen o hi estan arrelats que volen contribuir a explicar la història de Girona a les generacions futures. Amb la donació d'avui [per ahir], a més, reforcem els vincles de Tharrats amb la ciutat".

"El meu pare guardava tota aquesta documentació de l'avi a Cadaqués i vam pensar que seria bo que fes servei per als estudiosos i per donar a conèixer una part de la història de la ciutat", va afegir el nét de Tharrats.

A l'acte també hi va participar el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, Joan Boadas, el qual va explicar que el fons recull "uns 5.000 sonets del poeta, que en feia un cada dia", molts dels quals inèdits.

Tharrats regentava una empresa de fabricació de mosaics de ceràmica i rajoles, que combinava amb la seva vocació d'escriptor, especialment de poesia.

A més de poeta va ser un gran dinamitzador de la vida cultural a la ciutat de Girona durant les primeres dècades del segle XX. Va promoure la música a la ciutat i va sufragar visites i concerts de músics com Enric Granados, Juli Garreta i Pau Casals. Va fundar i dirigir la revista Cultura i va ser director del mensual Armonia i dels fulls satírics Flirt i Les Voltes.

A l'acte també hi van participar Maria Elena, única filla en vida dels vuit fills que va tenir el poeta, i Teresa Martí, vídua d'Eduard Tharrats, un dels fills, a més del besnét Joan Tharrats.