L'oxitocina, coneguda també com l'"hormona de l'amor" prevé la intoxicació alcohòlica en els rosegadors, segons un estudi divulgat ahir que obre les portes per a futurs tractaments contra l'alcoholisme en éssers humans.

"Vam descobrir que les oxitocinas bloquegen els efectes de la intoxicació de l'alcohol i prevenen que aquest actuï en llocs del cervell que estan vinculats a l'efecte de la intoxicació alcohòlica", va explicar a la cadena local ABC Michael Bowen, un dels investigadors d'aquest estudi portat a terme per la Universitat de Sydney.

En el treball, publicat ahir a la revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences, l'equip liderat per Bowen va analitzar el paper de l'oxitocina en el bloqueig dels efectes de l'alcohol en l'organisme, que és induït per l'alliberament de la dopamina.

En observar el comportament de grups de rates sòbries i èbries, els científics van notar que les primeres donaven voltes al voltant de les seves gàbies, mentre que les segones s'asseien visiblement sedades amb els seus musells recolzats en la cantonada de les seves caixes de tancament.

El fet més curiós va ser que el tercer grup de rosegadors, al qual se li va donar oxitocina abans de consumir alcohol, rondava per la gàbia com ho feia el primer grup de rosegadors sobris.

En altres proves per mesurar la sobrietat, Bowen i el seu equip van mesurar el temps en què les rates podien sostenir-se penjades en posició invertida en una reixeta de filferros. "Les rates sòbries es podien sostenir entre 10 i 15 segons, mentre que les èbries només dos", va explicar el psicòleg australià, que va remarcar que les que tenien oxitocina ho van fer 10 segons.

Revertir els efectes tòxics

"L'oxitocina gairebé reverteix completament l'efecte de l'alcohol", va subratllar el científic en reflexionar sobre les possibilitats de prevenir els efectes que produeixen la intoxicació per alcohol, entre ells el relaxament excessiu dels músculs. Estudis previs mostren que l'oxitocina pot reduir el consum de l'alcohol, els desitjos i la síndrome d'abstinència, per la qual cosa suposa un component clau per a potencials tractaments contra l'alcoholisme.

"Aquí hi ha un medicament que potencialment pot fer que l'individu consumeixi menys alcohol i que si l'ingereix quedi menys intoxicat que abans i amb menors probabilitats de quedar ferit" en accidents vinculats al consum d'alcohol, va indicar Bowen.

El repte ara és traduir els descobriments als tractaments per als éssers humans, encara que de moment se sap que l'oxitocina ha estat utilitzada de forma segura per induir els parts.