Un grup d'estudiants es va tancar a última hora d'ahir a la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG disposat a fer-hi nit en protesta contra l'anomenat "decret del 3+2" aprovat recetment pel Govern espanyol.

Aquest decret, que ha aixecat moltes suspicàcies entre la comunitat universitària, ha de permetre a les universitats escurçar a 3 anys els estudis de grau -actualment són de 4 anys-, i allargar a 2 anys els estudis de màster, que avui són d'un any.

Els estudiants van pactar dilluns en una reunió amb el deganat de la facultuat les condicions de la tancada i ahir a les nou de la nit es van concentrar a l'edifici per participar en una assemblea i iniciar la tancada fins aquest matí.

La intenció és despertar-se per continuar les mobilitzacions i servir el pertinent esmorçar a les 11 del matí a la plaça de Sant Domènec, seu del rectorat, en un acte que inclourà una lectura d'un manifest a càrrec de l'anomenat Grup Antirepressiu.

Aquest acte trobarà continuïtat en l'inici de la manifestació convocada avui a les 12 hores també al mateix lloc, davant l'edifici del rectorat, al Campus del Barri Vell, a escassos metres de la Facultat d'Educació.

Les mobilitzacions, que es reprodueixen també a les altres universitats catalanes i de la resta de l'estat, les convoquen els sindicats d'estudiants i, en el cas de Girona, tenen el suport del Consell d'Estudiants de la UdG.

Durant la jornada d'ahir ja hi va haver diversos actes informatius sobre les conseqüències que pot tenir la modificació de la durada dels estudis universitaris.

Entre els actes hi va haver una conferència dels professors Salomó Marquès i Ana Quintanas, a més d'una sessió de Cinefòrum, sempre sobre el tema de les reformes universitàries.

Els estudiants que es van concentrar ahir a la nit a la Facultat d'Educació tenien accés al vestíbul de l'edifici, els labavos i també al pati. Així es va acordar dilluns amb el degà, Josep Maria Serra Bonet, segons ell mateix ha explicat en declaracions a aquest diari.

Malgrat que alguns cartells informatius difosos pels estudiants anunciaven una "paella vegana", el degà va advertir als estudiants que no es pot cuinar en tot l'edifici, tampoc en situacions excepciionals, i l'arrossada va acabar cuinant-se al carrer.

L'edifici de la facultat tenia previst tancar les portes a les 24 hores i impedir l'entrada i sortida de les persones amb un sistema de vigilància d'un guarda de seguretat.

Respecte a la vaga convocada per avui, Josep Maria Serra va informar que la facultat i les aules estaran obertes i prestes per fer classes, i l'impacte de la vaga serà el que els estudiants i els professors determinin, atès que es tracta d'un dret individual.

Preguntat personalment sobre els motius de la protesta, Serra va declarar que "no" té una posició sobre el decret del "3+2", però troba "precipitat" convocar unes jornades de vaga i de manifestació quan encara no es coneix en detall la proposta ni els plans que hi ha per a la seva aplicació.