Era el 8 de març de 1975, el Teatre Municipal de Girona ple de gom a gom es presentava una nova cobla que portaria el nom de la ciutat, La Ciutat de Girona. Lluís Buscarons en fou el fundador, intèrpret de flabiol, director i representant. La formaren instrumentistes de reconeguda categoria, alguns procedents dels Montgrins o de La Principal de la Bisbal.

Eugeni Molero en féu la presentació. Hi havia expectació per escoltar la nova formació, que no defraudà ningú, ans el contrari meravellà a tothom amb les seves execucions. Aviat la trobarem en carrers i places, en audicions, concerts i aplecs.

Buscarons impregnà la cobla d'una gran categoria musical i àdhuc sorprengué amb la interpretació d'algunes sardanes oblidades de temps passat , com per exemple, El foc de Castelló d'Antoni Agramont , o La sardana de les bruixes d'Enric Sans, o la seva mateixa, de lluïment de flabiol, Ocellets enjogassats, de la qual en feia una excel·lent interpretació.

Aquella primera formació la formaven: Lluís Buscarons, al flabiol, Jaume i Juli Esteve als tibles, Josep Cullell i, Josep Maria Brugués a les tenores, Jordi Compte i Pere Rabasseda a les trompetes, Pere Cortada al trombó, Josep Puig "Moreno" i Miquel Tudela als fiscorns i Josep Joli al contrabaix.

A més de les actuacions en concerts, ballades i aplecs, cal destacar d'aquests primers anys l'enregistrament de diversos discos, en els quals podem apreciar les qualitats del conjunt, caracteritzat per una espectacular potència sonora i les carismàtiques interpretacions de sardanes obligades dels seus solistes.

El 1987 Buscarons i altres instrumentistes deixen la cobla, d'aquesta manera podem esmentar que s'acaba una primera etapa.

Però la vida de la cobla continua. Aquesta segona etapa, doncs, s'inicia la temporada 1987-88 amb la següent plantilla: Marcel Sabaté al flabiol, Narcís Roure i Joaquim Portas als tibles, Santi Roure i Pere Millet a les tenores, Marcel·lí Trias i Josep Lluís Luque a les trompetes, Joan Franquesa al trombó, Sandro Port i Francesc Camps als fiscorns i Toni Blázquez al contrabaix.

En aquest període Francesc Camps assumirà la direcció musical i Marcel·lí Trias es farà càrrec de la representació. Han canviat els instrumentistes però la qualitat i acceptació dels sardanistes segueix amb el mateix esperit.

L'any 1996 comença la tercera etapa de la cobla quan Francesc Camps deixa la formació per motius de salut i la direcció musical l'assumeix en Marcel Sabaté. Els components d'aquella formació eren: Marcel Sabaté al flabiol, Narcís Roure i Joaquim Portas als tibles, Santi Roure i Jordi Pujol a les tenores, Marcel·lí Trias i Llorenç Sabaté a les trompetes, Joan Franquesa al trombó, Sandro Port i Joaquim Burjachs als fiscorns i Agustí Pedrico al contrabaix.

La temporada 2003-2004 Marcel·lí Trias es jubila i Joaquim Burjachs es fa càrrec de la representació. La temporada 2012-13 Marcel Sabaté deixa la formació i entrarà com a director Jesús Ventura Barnet.

Cal anotar d'aquesta tercera etapa l'execució de diversos concerts. La cobla Ciutat de Girona participa en nombroses actuacions per tot Catalunya i França en importants festivals internacionals com ara el de Peralada, el de Portaferrada, el de Marsella, el de Llívia, etc. Realitza nombrosos concerts de música per a cobla en diversos cicles i programacions per tot el territori català, com ara el cicle de concerts de tarda del Palau de la Música Catalana, el cicle de concerts per a cobla de l'Auditori de Girona així com també al de l'Auditori de Barcelona. Altres festivals i cicles: Festival de Música de Calonge,Festival Musica clàssica i tradicional Esplugues de Llobregat,Festival de Pasqua de Cervera,Festival Vespres Musicals de Vilafant,Concerts estiu Solfejant Cassa de la Selva.

És present també en aplecs i ballades d'arreu. La cobla convida a artistes de renom com per exemple el pianista i compositor Albert Guinovart, el virtuós solista de trompeta Rubén Simeó, saxofonista Jordi Paulí, la polifacètica cantant Nina, la soprano Maite Mer,la mezzosoprano Marta Valero etc. Ha col·laborat amb diverses formacions com ara la coral Polifònica de Puig-Reig i la Orquestra Acadèmica del Liceu.

Actualment està formada per: Flabiol: Oscar Sànchez Moscatel, Tibles: David Plans Ortega i Felip Morales Pareja, tenors: Josep Coll Ferrando i Jordi Pujol Casademunt, trompetes: Joan Remacha Pajuelo i David Hidalgo Güell, trombó: Francesc Sala Giralt, fiscorns:Salvador Salla Solà i Joaquim Burjach Gómez i contrabaix, Albert Rodríguez Cerezo. Director, Jesús Ventura Barnet.

Per tal de commemorar dignament aquests 40 anys, el proper divendres, dia 6 de març, al Teatre Municipal de Girona s'oferirà un concert, a 2/4 de 10 del vespre, on a més d'interpretar moltes de les seves sardanes més carismàtiques del seu repertori hi haurà l'estrena d'una sardana d'Agustí Pedrico, ex component de la cobla. L'acte serà presentat per Esteve Molero, fill de l'Eugeni que fou qui protagonitzà la presentació el 1975.

aplec de sant roc. vilablareix

Un dels aplecs típics i molts concorreguts és el que tindrà lloc aquest diumenge, dia 1 de març a l'ermita de Sant Roc de Vilablareix. Ha estat sempre molt concorregut de gent, sobretot de la mateixa comarca del Gironès.

Una curiositat de la diada, és la tradició que "una noia amb ganes de trobar xicot, si acudeix al Sant amb devoció, no passarà l'any sense trobar minyó", per això també és conegut com L'Aplec de les núvies".

Diumenge hi haurà la celebració de la missa, un dinar popular i a les 4 de la tarda , audició de sardanes amb la cobla Foment del Montgrí.

aPLEC DELS PERDONS DE LLORET DE MAR

Dues setmanes després de Carnestoltes se celebra als paratges de Santa Cristina l'Aplec dels Perdons, organitzat per l'obreria de Santa Cristina. Com a complement la Entitat Xino Xano organitza l'anada fins a l'aplec, sortint a les 9 de la plaça de la Vila, es para a esmorzar en algun indret del camí, i es visita els Jardins de Santa Clotilde. A l'arribada i després de l'ofici i l'audició de sardanes, per a enllaçar amb una arrossada popular, la festa continua de la tarda, que també hi ha sardanes, ambdues adicions seran interpretades per la cobla La Principal d'Olot.

PETIT APLEC DE BORDILS

De fet, diguem, la temporada d'Aplecs de la Sardana (no confondre amb els d'ermites) a les nostres comarques no ha començat encara.

Bordils, però, organitza el que en denominen Petit Aplec, que tindrà efecte el proper diumenge, dia 1 de març, a partir de 2/4 de 5 de la tarda, al Pavelló Torrentó, amb la participació de les cobles La Principal de Porqueres i La Principal de Banyoles, essent la darrera sardana interpretada per les dues cobles i que serà la del mestre Joan Callís Poble de Bordils. Enguany s'arriba a l'edició vint-i-cinquena, un quart de segle organitzant aquest aplec.