Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han desenvolupat un nou sistema d'intel·ligència artificial que analitza la comunicació no verbal, amb el qual han descobert, per exemple, que mirar i gesticular al tribunal en un examen oral fa obtenir millors notes en presentacions acadèmiques. L'investigador de la Facultat de Matemàtiques de la UB, Sergio Escalera, va explicar ahir que les competències en comunicació són actualment una de les qualitats més rellevants, tant en l'aspecte professional com en el personal.

En el cas concret del món universitari, segons Escalera, "fins ara, l'avaluació se centrava molt a valorar el domini dels continguts i la capacitat per redactar; però amb l'entrada a l'espai europeu d'educació superior es valoren molt més les competències relacionades amb la feina en equip i la comunicació". Escalera ha dirigit el desenvolupament d'aquest sistema amb els estudiants de tercer cicle de la UB Álvaro Cepero i Albert Clapés. El sistema, publicat a la revista AI Communications, és l'evolució d'una primera proposta del mateix grup d'investigadors amb el suport de l'estudiant de doctorat Víctor Ponce.

"El nostre programa mostra que els sistemes actuals de visió per computador i intel·ligència artificial són viables per analitzar automàticament la qualitat de la comunicació no verbal. Es pot usar per analitzar presentacions, amb propòsits de formació i avaluació, així com per a entrevistes laborals, per exemple", va explicar Escalera.

El nou sistema d'anàlisi de conductes s'ha aplicat en l'anàlisi de 54 presentacions d'estudiants del grau d'Enginyeria Informàtica de la UB i del màster d'Intel·ligència Artificial (UPC-UB-URV).

Indicadors gestuals

Els investigadors han utilitzat el dispositiu KinectTM, de Microsoft, que permet capturar imatges i dades de profunditat i d'àudio. "En una primera etapa, basant-nos en la bibliografia, vam determinar una sèrie d'indicadors per extreure'ls a partir de les dades obtinguts, com el nivell d'agitació o la posició de les mans respecte al cos", va explicar Clapés.

Per analitzar si l'usuari mira a l'audiència, per exemple, el sistema estudia el nombre de fotogrames en què l'interlocutor mira endavant. O a partir de la distància de les mans en les espatlles contràries es pot determinar si l'orador té els braços plegats. El sistema també mesura "el nivell d'agitació de qui fa la presentació", en funció del moviment dels braços respecte al cos i el ritme de la veu.