El Festivalot, que el 6 i 7 de juny durà a Girona més de 20 concerts i tallers pensats per gaudir la música en família, neix del desig dels integrants d'Els Amics de les Arts de dissenyar un festival al qual els agradaria portar-hi els fills.

Durant aquest dos dies, diversos punts de la ciutat s'ompliran de música. Un és el Teatre Municipal, que acollirà els espectacles més de caire pop i rock. Entre d'altres, Els Catarres hi estrenaran el nou àlbum i també hi serà Joan Dausà, que ha dissenyat un espectacle a mida per al Festivalot amb la col·laboració del Cor infantil Geriona. Per aquest escenari també hi passaran els mateixos Amics de les Arts, faran dos passis el diumenge al matí, i dos espectacles de Guillamino i Esperit.

L'Auditori de La Mercè s'ha reservat per als estils de clàssica i jazz. Aquest espai acollirà propostes que fa temps que giren amb èxit com Nora i el JazzBitels per a nadons. A més, Festivalot va obrir una convocatòria i van rebre una trentena de propostes d'espectacles que volien participar-hi. Una d'elles és Com sona Armstrong?, que s'estrenarà al festival. Els alumnes de grau superior del Conservatori també tindran el seu propi espectacle anomenat El carnaval dels animals.

Per últim, el festival té una part d'espectacles gratuïts que es podran veure en un escenari muntat a la plaça de la Independència. Allà hi actuaran La Tresca i la Verdesca, Ambäukatunàvia, el mític Jordi Tonietti, Dj Eumes, Cybee, Lali Rondalla, Landry el rumbero i Little Swing, de País de cotó + Hop's Trio.

El festival ha treballat per teixir complicitats tant amb el Conservatori com amb altres escoles de música de la ciutat i són diversos els projectes d'alumnes que es podran veure durant el festival. També han tancat acords comercials per oferir avantatges als espectadors.

El preu de les entrades s'ha fixat en 9,90 euros per a tots els espectacles de pagament. A més, per comprar només una entrada ja es disposa d'una polsera que, entre d'altres, permet descomptes del 30% en bitllets de Renfe, descomptes en alguns hotels de la ciutat, accés a menús a preu tancat per als petits en restaurants de la capital i accés a zones de descans i lactància. Aquesta polsera també dóna accés al que han anomenat "concerts plus", que són gratuïts per aquells espectadors que llueixin la polsera.

El festival també té una vessant solidària, ja que editarà un CD recopilatori dels grups que actuaran al Festivalot i el que es recapti amb la venda es destinarà a la Fundació Albert Bosch d'Olot, que fomenta la investigació mèdica de malalties infantils amb qui Els Amics de les Arts ja han col·laborat anteriorment. A més, portaran amb autobús fins a Girona nens que estan ingressats a la Vall d'Hebron perquè puguin gaudir dels concerts.

El grup va endinsar-se en el projecte perquè, per una banda, molts seguidors els deien que eren els seus fills qui els havien fet conèixer les seves cançons i també perquè volien dissenyar el festival al qual els agradaria portar els seus fills. A més, el Festivalot també neix amb la vocació de donar una opció a aquells pares que volen seguir gaudint de la música en directe (de tots els estils) i que ho volen fer de la mà dels seus fills.