Científics britànics ha revelat que el ritme amb què els arbres de l'Amazònia "inhalen" carboni mitjançant la fotosíntesi pot disminuir durant els períodes de sequera severa, segons l'estudi publicat ahir la revista científica Nature. Per primera vegada un equip internacional d'investigadors, encapçalat per experts de a Universitat anglesa d'Oxford, ha proporcionat proves directes sobre aquesta caiguda del carboni.

"Aquesta disminució en la captació de carboni no fa baixar les taxes de creixement (de les plantes perennes) però provoca un augment de les morts dels arbres", va dir Christopher Doughty, de l'Escola de Geografia i Medi Ambient de l'Oxford. Segons Doughty, autor principal de l'estudi, "quan els arbres moren i es descomponen, les concentracions de diòxid de carboni a l'atmosfera augmenten, el que podria accelerar el canvi climàtic durant les sequeres".

Els científics van mesurar les taxes de creixement i la fotosíntesi dels arbres en tretze parcel·les de la selva tropical al Brasil, Perú i Bolívia, i van comparar els solars afectats per la forta sequera de 2010 amb aquells que no es van veure perjudicats. Les parcel·les seleccionades representaven les diverses condicions climàtiques i de sòl de la conca amazònica, mesuraven una hectàrea cadascuna i contenien entre 400 i 500 arbres.

L'estudi explica el perquè en els anys posteriors als períodes de sequera el nombre d'arbres morts a la selva Amazònia augmenta considerablement.