Un equip d'investigadors va revelar ahir la troballa d'un fòssil d'un homínid amb 2,8 milions d'anys d'antiguitat, que es converteix en el més antic trobat fins ara del gènere "Homo", al que pertany l'home actual. Es tracta de la mandíbula parcial d'un homínid trobada el 2013 al jaciment Ledi-Geraru, a l'estat regional d'Afar, a Etiòpia, l'anàlisi del qual en dos estudis publicats a Science apunta al fet que la divergència del gènere "Homo" va produir-se gairebé mig milió d'anys abans del que s'havia conclòs anteriorment.

Els investigadors indiquen que el fòssil, que es coneix com LD 350-1, combina els trets primitius de l'Australopithecus amb les característiques més modernes de l'"Homo", que situarien a aquest gènere abans en el temps, almenys de manera incipient.

No obstant això, els investigadors apunten al fet que encara és aviat i es necessiten més estudis per determinar a quina espècie pertany.

Fins ara, els fòssils més antics trobats del gènere "Homo", que agrupa a les espècies que van evolucionar a l'home modern ("homo sapiens"), dataven d'aproximadament 2,3 o 2,5 milions d'anys.

"Malgrat la molta recerca feta, els fòssils del llinatge Homo de més de 2 milions d'anys són molt rars", va assenyalar Brian Villmoare de la Universitat de Nevada, un dels investigadors principals, qui en roda de premsa va mostrar l'entusiasme de l'equip davant la troballa.

Villmoare i el seu equip van estudiar a fons la mandíbula, que compta amb cinc de les seves dents intactes, i van descobrir que, encara que l'edat i ubicació del fòssil el col·loquen prop de l'Australopithecus afarensis, la seva dentadura coincideix més aviat amb les primeres espècies de l'"Homo", per la seva forma prima i simètrica.

L'acadèmic va assenyalar que el període que abasta entre 2 i 3 milions d'anys és un dels que més llacunes té respecte a l'estudi dels orígens de l'home, per la qual cosa "tenir una idea de la fase més primerenca de l'evolució del nostre llinatge és particularment emocionant", va assegurar.

La investigadora del departament de geociencias de la Universitat Estatal de Pennsilvània Erin DiMaggio lidera un altre estudi en el qual descriuen geològicament el jaciment on es va descobrir la mandíbula i confirmen l'edat del fòssil. "Estem segurs de l'edat del LD 350-1", va afirmar la investigadora, després d'usar diferents sitemes de datació.