El papa Francesc va celebrar ahir el cinquantè aniversari de la celebració de la primera missa que no va ser pronunciada en llatí i que va ser oficiada pel beat Pau VI el 1965 a la parròquia d'Ognissanti (Tots Sants) de Roma. Precisament és en aquesta mateixa parròquia on Jorge Bergoglio va dirigir als assistents un discurs en defensa de la litúrgia com "la primera i indispensable font a la qual els fidels poden extreure el veritable esperit cristià".

"El deixeble de Jesús no va a l'església només per complir un precepte, per sentir-se bé amb Déu a qui no s'ha de molestar massa. Va a l'església per trobar-se amb el Senyor i en la seva gràcia", va afirmar el pontífex argentí davant els fidels catòlics que es van acostar a escoltar-lo.

Bergoglio va insistir que la litúrgia no és només "una doctrina de comprendre o un ritu a completar" sinó "una font de vida i de llum per al camí de fe" i per això, va subratllar, no es pot "reemplaçar amb compliments religiosos allò que se li deu al proisme". "El culte i les celebracions litúrgiques són un àmbit privilegiat per escoltar la veu del Senyor, que guia en el camí de la justícia", va afirmar.