Nou entrebanc perquè El Canal, Centre d'Arts Escèniques de Salt/Girona funcioni a ple rendiment. Aquest mes de març s'havia d'escollir el director artístic però el concurs està encallat. Els tres experts que fan de tribunal s'han negat a avaluar les candidatures perquè consideren que hi ha un problema de base: el pressupost de 320.000 euros anuals és insuficient per vestir una programació de qualitat. Aquesta decisió deixa les administracions penjades. Des del consorci -format pels ajuntament de Girona i Salt i la Diputació de Girona- han recorregut al Departament de Cultura perquè els ajudi a escollir tres nous experts que valorin les candidatures i així poder avançar en l'elecció del director.

Aquest mes de març s'havia de saber qui agafaria les regnes d'El Canal, un projecte que arrenca el 2007 sota la batuta del director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, i que, des de fa quasi dos anys, gaudeix d'un flamant nou edifici però no té un equip al darrera que l'impulsi.

Les bases del concurs es van publicar al desembre i ja s'havia designat el comitè d'experts que havia d'avaluar les diferents candidatures. Aquests són el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, el director del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí, i l'actual director de l'Archipel de Perpinyà, Domènec Reixach.

Entre d'altres, dos dels requisits de les bases eren disposar de titulació universitària i tenir dedicació exclusiva per al projecte. Dos requisits que deixaven fora Sunyer i, per tant, també danyaven la simbiosi que anys enrere hi havia hagut entre El Canal i Temporada Alta.

La primera reunió de valoració es va fer el 4 de març i, en lloc de permetre avançar en l'elecció del director artístic, va resultar tot el contrari. Els experts van negar-se a valorar les sis candidatures presentades perquè consideraven que abans calia resoldre un problema de base.

Segons van fer notar, consideren que el pressupost de 320.000 euros que anualment hi destinaran la Diputació i els Ajuntament de Salt i Girona (encara no se sap quant hi posarà la Generalitat, tot i que en els darrers exercicis hi ha acabat aportant uns 300.000 euros anuals) és del tot insuficient per vestir una programació de qualitat. I més tenint en compte que d'aquest pressupost n'han de sortir alguns sous -com els 67.500 del director artístic- i d'altres despeses de manteniment de l'equipament.

La sortida, tornar a escollir un nou tribunal

Les bases del concurs recullen que la comissió de valoració estarà formada pel gerent i el secretari del consorci i per tres "experts de reconegut prestigi" en l'àmbit del teatre. L'aposta de les administracions és buscar tres nous experts ja que consideren que les candidatures que han rebut sí s'ajusten als criteris de les bases i, per tant, el concurs ha de continuar endavant.

Per fer-ho, el consorci ha demanat ajuda al Departament de Cultura perquè els faciliti noms de persones "de reconegut prestigi" que puguin ocupar el buit que deixen Albertí, Reixach i Pasqual. Si aquesta sortida no prospera, caldria tornar a redactar les bases del concurs i convocar-lo de nou.

Un projecta que s'arrossega des del 2007

El projecte d'El Canal com a centre de creació escènica de referència europea va començar a caminar el 2007. Llavors, no comptava amb espai físic i, de manera provisional, el projecte el va capitanejar Salvador Sunyer, director del festival Temporada Alta i Bitó Produccions (que també gestiona el Teatre de Salt). Durant aquests anys, i sota la batuta de Sunyer, El Canal ha prooduït o coproduït 54 espectacles que s'han exhibit a nivell nacional i internacional. En total, 326.416 espectadors han pogut veure alguna de les propostes i El Canal han portat les seves produccions a 12 països diferents.

El setembre del 2013 es va inaugurar la seu física a l'antiga fàbrica Coma Cros de Salt. Una seu que té una superfície construïda de 1.994 mestres quadrats en tres plantes on hi ha camerinos, sala d'assaig, magatzems, locals tècnics i sala d'exhibició de 447 metres quadrats. L'obra va costar 2,7 MEUR, pagats en bona part per fons europeus en el marc del projecte Escena Catalana Transfronterera, i està infrautilitzada.

Resolt el problema de l'espai físic, El Canal tenia encara més passos a fer per treballar a ple rendiment. Calia dotar-lo de pressupost i escollir un director artístic, després que Sunyer va deixar el seu paper al capdavant del centre a finals del 2012. La tardor del 2013 el Ple de la Diputació va acordar que l'aportació anual seria de 320.000 euros fins al 2016: la corporació destina 160.000 euros anuals, 100.000 euros els aporta Salt i 60.000 Girona.

El darrer pas havia de ser el de nomenar el director artístic. Tot i que la previsió era que ja s'escollís aquest març, el concurs està encallat després que el comitè d'experts hagi plegat.