El monestir de Ripoll (Ripollès), un dels símbols de Catalunya, ha obert al públic 65 tombes de la necròpolis que està als fonaments de l'antiga església, algunes de les quals tenen fins a 14 segles d'antiguitat.

Segons ha informat el monestir, a més de les tombes del nou espai, que s'ha obert al públic per primera vegada i que es pot visitar en grups concertats, es poden veure els fonaments de la capçalera de l'església romànica de l'època de l'abat Oliba, del segle XI.

La necròpolis de Santa Maria de Ripoll va ser descoberta arran d'unes excavacions arqueològiques fetes entre el 1968 i el 1976 al subsòl del presbiteri i de les absidioles del costat més oriental de la capçalera de l'església.

L'excavació es va iniciar per veure si hi havia una cripta romànica en aquesta zona de l'edifici, tal com semblaven apuntar algunes fonts històriques i, per la presència de dues finestres encegades visibles a l'exterior de l'absis central.

Els treballs no van aconseguir localitzar cap testimoni d'aquesta suposada estructura, però han posat al descobert una antiga àrea de necròpolis que ocupava la totalitat de l'àmbit excavat.

Llavors, els treballs d'excavació es van suspendre, i ara han finalitzat, per poder obrir l'espai al públic.