Des del punt de vista d'un entomòleg, com si analitzés papallones o altres insectes. D'aquesta manera, el reconegut escriptor gironí Josep Maria Fonalleras rememora i posa en paper els records de la seva infantesa en la seva nova novel·la, La sala d'estar és un camp de futbol, publicada per Ara Llibres, dins de la col·lecció "D'on vinc". La mort, l'homenatge als pares, els jocs amb els germans, els amics o el primer amor se succeeixen en un relat descriptiu on l'autor ha volgut donar la volta al concepte d'autobiografia, fugint de sentimentalismes, comparacions o la nostàlgia dels vells temps. "Faig d'observador, és un retrat clar i nítid. Un cant a la vida", reflexiona Fonalleras.

Des del passat 23 de març els interessats ja poden trobar La sala d'estar és un camp de futbol a les llibreries. La novel·la, amb 220 pàgines, és un viatge a la infantesa de l'escriptor gironí qui, mitjançant records, fotografies, converses, vivències personals o celebracions, narra els seus primers anys de vida, des del dia del seu bateig fins a les portes de l'adolescència.

L'escriptor, però, tenia clar que no volia fer una autobiografia típica. Tal com ell mateix diu, no es tractava "d'explicar batalletes" sinó fer un "discurs literari" diferent, en el qual hi predominessin les descripcions. D'aquesta manera, Fonalleras deixa que els lectors interpretin com vulguin les seves paraules. Un clar exemple d'aquest joc és l'inici i el final de la novel·la on l'escriptor barreja conceptes com la vida i la mort. L'obra arrenca amb la defunció de la mare de Fonalleras i finalitza amb una reflexió sobre aquesta temàtica, utilitzant el pròleg de l'obra El jardí dels Finzi Contini.

Fins i tot el títol del llibre té un missatge ocult i juga amb els dobles sentits. "No sabia com titular l'obra, vaig pensar amb Un nen de la rambla però quedava massa connotat i centrat a Girona", subratlla l'autor. Per això, va creure que era millor donar-li un punt més metafòric i mostrar com un petit espai, com la sala d'estar d'una casa, pot arribar a convertir-se en una història més grossa; un camp de futbol".

Un camp que existia al cap d'un Fonalleras infant, que jugava a aquest esport amb els seus germans enmig de sofàs en un pis de la Rambla de Girona.