Un concert recupera els antics cants gregorians de la Catedral de Girona

L'associació Música Antiga de Girona publica el disc "Dolor y amor", la primera gravació que es fa d'un oratori català, datat del segle XVIII

02.04.2015 | 07:40
Puigdemont i Pinyol presenten el CD "Dolors y amor".

L'associació Música Antiga de Girona ha recuperat melodies litúrgiques d'època barroca, dels segles XVII i XVIII, guardades a l'arxiu de la Catedral de Girona, per oferir una actuació única a l'Auditori de La Mercè aquest dijous, Dijous Sant, a partir de les 21 h. L'entrada és gratuïta.

"Aquest concert forma part de la recuperació i la dignificació del nostre patrimoni cultural. Es tracta d'un patrimoni molt fràgil, que té una gran part immaterial i una part material, que potser costa de copsar. És una aportació que fem des de Girona a la cultura catalana i universal", va afirmar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont

Malgrat que s'han mantingut moltes de les tradicions de la Setmana Santa barroca, els cants polifònics i gregorians que sonaven al cor de la Catedral gironina no han arribat fins als nostres dies.

Els membres de l'entitat Música Antiga de Girona, coordinats per Jaume Pinyol, han recuperat i adaptat les partitures que demà es podran escoltar. El programa inclou Miserere (anònim, atribuïble a Josep Gaz, 1656-1713), Lamentatio II Feria V: Vau (J. Gaz, 1656-1713), Lamentatio III Feria V: Jod (Manuel Gònima, 1710-1792), Lamentatio II Feria V: Vau (anònim, atribuïble a M. Gònima, 1710-1792), Lectio III in Parasceve: Aleph (anònim, creat cap al 1750), Lectio II in Parasceve: Lamed (anònim, creat cap al 1750), i un altre Miserere (anònim, atribuïble a M. Gònima, 1710-1792).

Pinyol i Puigdemont van presentar ahir en roda de premsa el concert i també van donar a conèixer la publicació del CD Dolor y amor, oratori compost pel mestre de capella de la Catedral de Girona Manuel Gònima (Lleida, 1710 - Girona, 1792).

Es tracta de la primera gravació que es fa d'un oratori català i, a més, és el primer oratori català del s.XVIII que s'ha presentat en públic. Aquest, concretament, es va presentar el passat 11 d'octubre a l'Auditori de Girona. De la gravació d'aquell concert n'ha sortit el CD que presentat ahir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema