La Universitat de Girona (UdG) i l'Agència d'Educació Superior de Medellín (SAPIENCIA) van signar ahir un acord de col·laboració en temes de docència i investigació. El rector de la UdG, Sergi Bonet, i el director general de SAPIÈNCIA, Sergio Roldán, van formalitzar el conveni, que inclou el desenvolupament de programes de doble titulació entre la UdG i les universitats de Medellín.

A més, l'acord estableix programes de mobilitat d'investigadors amb estades de fins a un any i la participació de la UdG en el futur Observatori Iberoamericà d'Educació Superior com a centre espanyol de referència.

El conveni també contempla l'oferta de programes de màster de la UdG a Medellín i la participació d'aquesta universitat a Exposapiencia, l'esdeveniment de divulgació acadèmica i orientació universitària més important que se celebra a la ciutat colombiana.

Sergi Bonet va recordar durant la firma la intenció de la seva institució de col·laborar amb el màxim nombre d'universitats llatinoamericanes per desenvolupar plans conjunts en educació i investigació.

De la seva banda, Sergio Roldán va concretar que SAPIÈNCIA oferirà a la Universitat de Girona un espai on "seure i poder impartir els seus programes" a Medellín.

També Roldán va destacar la importància de l'Observatori, que servirà per quantificar l'impacte de les inversions d'Espanya a Llatinoamèrica i viceversa en temes d'educació superior.

"No hi ha una sola dada que indiqui l'impacte de l'esmentada inversió, ningú té dades i les necessitem per crear una política educativa eficaç", va exposar el responsable de SAPIÈNCIA.

El vicerector de Relacions Iberoamericanes de la UdG, Jordi Ferrer, va comentar que ja es treballa perquè la universitat gironina ofereixi a Medellín fins a set dobles titulacions de màster.

Ferrer va remarcar l'evolució de Medellín en els últims quinze anys, en els quals ha passat de ser coneguda pels seus alts nivells de violència a comptar amb un important potencial universitari gràcies al fet que el consistori local ha invertit el 50 per cent del pressupost municipal anual en educació.

Darrerament, la UdG ha tancat dos acords més amb universitats llatinoamericanes, en el marc de la política d'internacionalització de la institució. Un conveni amb la universitat peruana de San Martín de Porres i un altre amb el Ministeri d'Educació d'Equador.