Si el periodista, traductor, llibreter i activista Rafael Tasis visqués no s'ho podria creure. Ell, pioner de la novel·la negra catalana i que va treballar incansable per impulsar el gènere, no sempre amb èxit, ara, a les portes de Sant Jordi, tindria problemes per escollir un únic títol en la seva llengua.

Margarida Aritzeta, Andreu Martín, Sebastià Bennasar o Jordi Cervera són alguns dels que presenten nous títols aquests dies, amb temàtiques diverses i ubicacions que recorren la geografia catalana, des de Barcelona a Tarragona i Lleida.

La veterana Margarida Aritzeta, que torna al gènere amb L'amant xinès (Llibres del Delicte) diu que s'ha aconseguit una confluència entre les ganes del lector "d'entretenir-se i divertir-se amb la pèrdua de prejudicis amb respecte a aquesta mena de novel·les". En el seu cas, presenta una història amb la inspectora Mina Fuster, una dona jove i preparada que treballa en una comissaria del Camp de Tarragona, i que haurà d'enfrontar-se a un cas relacionat amb la construcció del complex Barcelona World. El periodista reusenc Jordi Cervera, amb La música dels camaleons (Bromera) posa el focus en el GEI, el grup d'elit dels Mossos d'Esquadra, que, comenta, "sempre actuen a demanda d'altres del cos i per a casos molt extrems". El protagonista del seu llibre és el millor franctirador dels GEI, no amagant Cervera que també hi ha una certa reivindicació de la policia autonòmica catalana en l'obra, "molt perseguida últimament". Un altre dels escriptors que concorren aquests dies en els prestatges de novetats és Andreu Martín qui, al costat de Jaume Ribera, ha armat per a Fanbooks, Els bessons congelats, un relat en el qual la comarca de la Cerdanya té el seu pes, així com l'esoterisme, les abduccions extraterrestres o les psicofonies i el vampirisme. Per la seva banda, l'escriptor lleidatà Emili Bayo arriba amb Puta pasta (RBA), amb la qual va guanyar l'últim premi Crims de Tinta, i que segueix les aventures d'un negre literari, Marc Tramós, en hores baixes.

El sabadellenc Jordi Solé irromp en el gènere amb La nit de Damballah (Columna), amb un policia corrupte, una periodista contra les cordes i una noia nigeriana assassinada, seguint el que sembla un ritual vodú. També el mallorquí Sebastià Bennasar reincideix en el gènere, del qual és un dels seus màxims defensors en la literatura catalana actual, amb On mai no creix l'herba (Crims.cat), en la que sorprèn el lector amb un relat en el qual s'investiga l'aparició d'un doble assassinat contra els meteoròlegs de TV3.

Llibre de manualitats a Ripoll

No tots els llibres que es publiquen per Sant Jordi però, són literaris. N'hi ha de cuina, sobre televisió o centrats en noves tecnologies. La Fundació Privada MAP, ubicada a Ripoll edita Art per a totes les mans, una "font d'inspiració útil" a l'hora de realitzar activitats manuals.

Aquesta entitat està compromesa amb les persones amb capacitats diferents i van pensar que, a partir de l'experiència, podrien armar un llibre, en el que s'expliquessin els processos que segueixen per realitzar des d'una rosa d'espuma a un camí de taula.