Sant Jordi és cita obligada per als gironins que han omplert la Rambla des de primera hora. Han apostat un cop més per la literatura catalana. Els autors més venuts han estat Xavier Bosch -'Algú com tu'-, Sílvia Soler -'Un any i mig- i Martí Gironell -'Strappo'. Els lectors també confien en els escriptors de casa i des del Gremi de Llibreters destaquen que s'han venut molt bé obres de Josep Maria Fonalleras, Miquel Fañanàs o Miquel Sunyer, entre d'altres. Els llibreters, amb dades provisionals, creuen que hi haurà entre un 3% i un 5% més de vendes que l'any passat. La pluja que ha caigut a primera hora de la tarda pot fer variar aquesta apujada. El temps, però, ha respectat la Diada que ha vist com novament la Rambla s'omplia de gom a gom.

Sembla que les expectatives es compliran i que aquest Sant Jordi s'hauran venut més llibres que l'anterior. La presidenta del Gremi de Llibreters de Girona, Carme Ferrer, ha situat l'augment de les vendes entre el 3% i el 5%, tot i que les xifres no són definitives.

La pluja que ha caigut a primera hora de la tarda serà el factor que acabarà decantant la balança. No obstant aquest petit contratemps climatològic (el dia s'havia aixecat amb un sol radiant), les parades han estat plenes de gom a gom durant tota la tarda i, poc a poc, els plàstics que els llibreters han posat per protegir els llibres s'han anat retirant.

Els més venuts

Entre els grans triomfadors d'aquest Sant Jordi hi ha la novel·la del periodista Xavier Bosch, que ha guanyat el premi Ramon Llull -'Algú com tu'- i també el llibre de la figuerenca Sílvia Soler: 'Un any i mig'. Segons ha destacat Ferrer, els autors gironins han estat també molt demanats i el fet que molts hagin estat signant llibres a les parades durant tot el dia ha estat un factor decisiu. "A la gent els fa gràcia trobar-se als autors i parlar amb ells", ha destacat la presidenta del gremi.

Per a Ferrer, l'autor gironí que ha destacat per sobre de la resta (a banda de Sílvia Soler) ha estat Martí Gironell. També considera que es troben entre els autors gironins més venuts Josep Maria Fonalleras, Miquel Fañanàs, Sisu Lagares, Miquel Sunyer o Pep Prieto, entre d'altres.

Segons sosté, a banda dels autors més destacats s'ha venut "una mica de tot". "Això és el que ens agrada als llibreters, perquè d'aquesta manera tot queda repartit", ha valorat Ferrer, que destaca que la literatura catalana s'ha imposat "completament". Fora dels títols d'autors catalans, a Girona també s'han venut les darreres novel·les de Maria Dueñas i Dolores Redondo i també David Trueba.

El dia dels escriptors

El dia de Sant Jordi és, per excel·lència, un dels dies que els escriptors poden aprofitar millor per donar-se a conèixer i acostar-se als seus lectors. Ho fan tant aquells que tenen gran repercussió -enguany, per exemple, ha visitat Barcelona Ken Follett- però també és una gran oportunitat per autors poc coneguts.

Aquest és el cas de Sisu Lagares, que ha tret just per a Sant Jordi la seva segona novel·la, 'Els germans Wallace i l'espasa de Sir William', en aquesta ocasió canviant de gènere i endinsant-se en la literatura juvenil. "Els escriptors reconeguts tenen tot l'any per anar fent però per a gent com jo és important un dia com aquest perquè pots connectar amb el públic i explicar-los l'obra", ha destacat.

També ha estat signant a la Rambla aquest Sant Jordi l'escriptor i periodista Josep Maria Fonalleras, que repassa les memòries d'infantesa a 'La sala d'estar és un camp de futbol'. Fonalleras creu que aquest Sant Jordi ha anat millor que els anteriors i ha destacat "l'esperit cívic de la diada". El fet que el llibre repassi fets o llocs comuns entre persones de la seva generació i de la ciutat de Girona fa que molts lectors se li adrecin a fer-li comentaris.

Qui també s'ha mostrat molt satisfet per la resposta del públic a estat Pep Prieto, que acaba de publicar 'Els llunàtics'. La seva participació en programes radiofònics creu que és un factor que l'ha ajudat a donar-se a conèixer. De fet, al migdia ja havia esgotat tots els llibres que el seu editor havia repartit per les diferents parades. "Vaig escriure aquest llibre perquè el llegís el meu fill quan fos adolescent i veure que vola sol és fantàstic", ha manifestat.