La ruta literària de Josep Pla a Ullastret, una extensió de l'itinerari turisticocultural que recorre els llocs emblemàtics de l'escriptor a Palafrugell i el Baix Empordà, ja és un fet, i va ser presentada ahir. L'itinerari s'ha confeccionat després d'un extens treball de recerca conjunta entre el MAC-Ullastret i la Fundació Josep Pla per explorar la relació de l'escriptor amb el jaciment arqueològic d'Ullastret i amb el món de l'arqueologia.

"Per si fos poc, el que representa l'Empordà a conseqüència de la impressionant campanada d'Empúries, aquests últims anys s'ha descobert en aquestes terres l'establiment antic d'Ullastret, que és literalment sensacional. És ple de grans possibilitats. I com Empúries, Ullastret té a més del gran interès arqueològic un valor que prové de la pròpia situació geogràfica: està situat damunt un pujol que és el centre d'un paisatge meravellós "potser el millor paisatge terrestre de l'Empordà petit o Baix Empordà", va escriure Josep Pla en el seu Viatge a la Catalunya Vella. La ruta, doncs, no fa més que emfatitzar l'admiració que l'escriptor català sentia pel món antic i pels qui ajudaven a descobrir-lo i fer-lo entenedor.

La Ruta Josep Pla és un itinerari turisticocultural que la Fundació Josep Pla va dissenyar l'any 1993 per tal de donar a conèixer diversos llocs significativament planians del municipi de Palafrugell.

Després d'una recerca conjunta entre el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret i la Fundació Josep Pla per explorar la relació de l'escriptor amb el jaciment arqueològic d'Ullastret i amb el món de l'arqueologia, ambdues entitats proposen una ruta literària que apropa a la realitat de les primeres excavacions, en un indret excepcional de la geografia catalana, a través de la força mitificadora de la paraula.

La Ruta Josep Pla a Ullastret consistirà en una passejada pel puig de Sant Andreu, que suma patrimonis, els culturals -l'arqueològic i el literari- i el natural. La confluència d'interessos que va propiciar la trobada de l'escriptor amb els arqueòlegs pioners en l'excavació del jaciment ha ressorgit en aquest projecte.

La presentació va tenir lloc ahir al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret amb la presència del director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Joan Pluma, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Palafrugell, com a representant del Patronat de la Fundació Josep Pla, Albert Gómez; la directora de la Fundació Josep Pla, Anna Aguiló, i el coordinador del MAC Ullastret, Gabriel de Prado.