Rock i poesia. Aquesta és la combinació d'una petita editorial de Barcelona, 66rpm Edicions, que ha posat en marxa una col·lecció de versos de poetes lligats al món de la música i els seus entorns.

Escriptors com Carlos Zanón, cantants com Xarim Aresté o periodistes culturals com Jordi Cervera, participen en aquesta sèrie que uneix música i literatura.

Per a Alfred "Coco" Crespo, responsable d'aquesta editorial acostumada a publicar llibres de contingut musical, aquesta nova col·lecció és part del seu ADN: "Potser la nostra visió està distorsionada però sempre trobem una relació del rock amb tot el que ens envolta. Per això els poemaris tenen una connexió explícita amb la música".

Així passa que un dels primers poemaris amb èxit de crítica i públic es titulava Rock and Roll. El seu autor, Carlos Zanón, considera "lògic" que la cultura musical inundi els versos.

"Per a molts autors, la tradició no ha estat (o no totalment) literària. Si tens Dylan, Lou Reed, Nick Cave o Elliot Smith, que són poetes i, a més, compten amb electricitat, joventut, entusiasme, la mitologia que es crea és explosiva", comenta en una entrevista.

L'aposta per aquest univers rock escapa, fins i tot, de les paraules. El segon poemari de Jordi Pujol Nadal es titula Greatest Hits i la seva coberta recrea la portada del disc Rock And Roll Circus dels Rolling Stones.

També passa amb el primer llibre de poemes en català -publicat a l'abril- del líder de grup Very Pomelo, Xarim Aresté. Titulat Catacumba umbilical, compta amb il·lustracions coloristes, molt pop, de Joan Garau, que capten o suggereixen l'esperit musical dels poemes.

Superat l'ús de la contracultura com a tendència (una de les característiques dels poetes "novíssims" dels seixanta a Espanya), els autors plantegen versos amb referències musicals -"les corxeres melancòliques d'aquell Sweet Jane dels Cowboy Junkies", per exemple- "com a part de la banda sonora de la vida", segons comenta el responsable d'aquestes paraules, el periodista Jordi Cervera.

"És la música que escolto habitualment. S'incorpora als meus versos perquè és una de les coses bàsiques que passen quan no passa res", destaca Cervera, que acaba de publicar a 66rpm Edicions el llibre Lo que pasa cuando no pasa nada, un poemari comentat per Johnny, supervivent del grup madrileny Burning, i a la portada apareix l'actriu Catherine Deneuve.

El llibre de Cervera -"el títol pertany a una frase del Dietario voluble d'Enrique Vila-Matas", diu l'autor- i el poemari de Xarim són les últimes novetats d'aquesta col·lecció que, segons Coco, s'ampliarà amb dues sorpreses que inclouen una cantant "amb un ric món interior" -s'admeten apostes sobre la identitat- i amb els versos d'un guitarrista d'"una de les bandes més fascinants de l'escena independent". Aquest moviment, que uneix música amb poesia, no és nou -"Jota, Nacho Vegas o Rosenvinge segueixen essent els nostres poetes, no?", reclama Zanón a l'entrevista- i hi ha altres iniciatives que treballen en la mateixa direcció.

Exemples com la mítica Visor publicant, entre d'altres, l'obra de Leonard Cohen, la petita editora Desacorde Ediciones o la històrica Hiperión, que acaba de treure a la llum Antología poética del rock, del periodista musical Alberto Manzano, són petits botons d'un gran vestit que sembla desterrar el cop d'efecte Malos tiempos para la lírica.

Tot i això, Carlos Zanón es mostra escèptic davant aquesta explosió poètica que prolifera a la xarxa i que podia anomenar-se "versos.punto.com". "Si tot s'hi val, res serveix. Tots som iguals, tots ens creiem uns putos genis. Tots som Rimbaud. És molt difícil escriure no un gran poema, sinó un bon vers. A internet dediques temps a la recerca però no pots assimilar res", lamenta l'autor de Yo fui Johnny Thunders.

Com a conclusió, Cervera també aprofundeix en aquesta idea: "Hi ha un boom de la poesia com a espectacle; a la gent li agrada assistir a recitals, lectures, perfomances poètiques, però segueix sense comprar llibres de poesia per a desesperació d'autors i editors. Si tots els qui assisteixen a aquests muntatges compressin un llibre, s'acabaria la crisi del sector".