Orson Welles va deixar una pel·lícula per acabar, The Other Side of the Wind, més de 1.000 bobines guardades sota clau en un magatzem parisenc el contingut inèdit del qual podria estrenar-se el 2015, 30 anys després de la seva mort i un segle des del seu naixement, el 6 maig de 1915 a Wisconsin. Welles va rodar entre 1970 i 1976, a intervals i de forma caòtica, un projecte molt personal que va fracassar per falta de finançament, que si bé no era exac?tament autobiogràfic, se centrava en la figura d'un llegendari director vingut a menys després de traslladar-se a Europa que decideix tornar a Hollywood per ressuscitar la seva carrera. El material rodat, considerat un tresor cinematogràfic, ha restat ocult des de la mort de Welles, sota la custòdia de la seva filla i única hereva, Beatrice, gelosa protectora del llegat del seu pare, qui comparteix els drets d'explotació amb l'actriu Oja Kodar i la companyia franco-iraniana L'Astrophore.

Malgrat els diversos intents per treure a la llum el material, la manca d'acord entre les parts va fer impossible la finalització de The Other Side of the Wind fins que els productors Frank Marshall i Filip Jan Rymsza, sota el segell Royal Road Entertainment, van aconseguir desbloquejar la situació el 2014. Aquesta companyia té permís per concloure la pel·lícula, un treball que està executant amb discreció, encara que fonts pròximes al projecte van confirmar que el procés avança i s'estaria realitzant una tasca de catalogació de les bobines que encara es troben a París en espera de ser traslladades a Los Angeles. Ja a Califòrnia començarà la seva edició i els productors tenen encara pendent contractar un editor de primera línia capaç d'imitar l'estil de Welles i intuir les seves intencions a l'hora d'ajuntar els plans.

"Welles volia que fos una pel·lícula de 2 hores", va explicar Josh Karp, una de les poques persones que ha pogut veure part del metratge i autor del llibre Orson Welles's Last Movie: The Making of The Other Side of the Wind, publicat a l'abril i en el qual explica els rocambolescos secrets de la producció.

The Other Side of the Wind encara no té distribució tot i que s'espera que la cinta estigui acabada el 2015, una data que és orientativa, ja que no hi ha obligacions contractuals perquè s'estreni en un moment concret, motiu pel qual la seva presentació es podria retardar fins a 2016.