Els nounats traslladats a incubadores amb un ambient tèrmic estable registren taxes de supervivència més altes que els altres, i ara un grup d'investigadors ha aconseguit dissenyar un algoritme pel qual es manté estable la temperatura, segons els paràmetres del nadó i del dispositiu. Aquesta investigació, en la qual ha participat la Universitat Complutense de Madrid (UCM), es publica a la revista Computers in Biology and Medicine, i el model es pot aplicar a nadons en diferents etapes del tractament en incubadores fins a la seva alta.

"Els nadons prematurs o de baix pes perden i guanyen calor fàcilment, però les funcions vitals del cos depenen que la temperatura corporal es mantingui en els rangs considerats normals", va detallar en una nota Ángel M. Ramos, investigador del departament de Matemàtica Aplicada de la UCM. Segons aquest científic, "l'algoritme resol un problema de control en el qual es proposa com s'ha de variar de manera òptima la temperatura de l'aire interior del dispositiu". Això s'aconsegueix regulant l'entrada d'aire calent humit, de manera que el nadó aconsegueixi la temperatura corporal de mínim despesa metabòlica.

L'intercanvi de calor en el cos del nadó està subjecte a influències externes -en aquest cas, l'ambient de la incubadora- i internes, relatives als seus òrgans. "El cervell, els ronyons i el fetge produeixen més calor que el cos distribueix a través de la circulació", afirma l'estudi.