Investigadors del CSIC, de La Salle i de la Universitat de Barcelona han descobert la importància d'una part del cromosoma, els telòmers, en la longevitat de les plantes, la qual cosa permetrà investigar per què els arbres poden arribar a viure milers d'anys i obrir noves vies per entendre el càncer i l'envelliment.

Els telòmers (del grec telos, "final" i mers, "part") són els extrems dels cromosomes i el seu paper en la divisió cel·lular dels mamífers ja era coneguda, però no el seu paper en el creixement de les plantes, que ha estat possible gràcies a una tècnica innovadora mitjançant sondes per visualitzar els telòmers de les plantes a nivell cel·lular.

Segons va informar ahir el CSIC, els resultats, publicats en la revista Cell Reports, posen en relleu la universalitat del paper dels telòmers en l'envelliment dels éssers vius, inclosos plantes i animals. Els científics ja coneixien el paper en les cèl·lules de mamífers dels telòmers, seqüències d'ADN no codificant que estan a cadascun dels extrems dels cromosomes i asseguren la correcta divisió cel·lular.

Les cèl·lules més "joves" tenen telòmers més llargs, i a mesura que aquestes es divideixen, els telòmers s'escurcen fins que ja no permeten noves divisions cel·lulars. Segons els investigadors, aquest procés d'escurçament de telòmers també s'ha associat al càncer, la qual cosa posa de manifest les importants implicacions d'aquestes estructures, no només en envelliment sinó també en el camp de l'oncologia o altres malalties associades a l'edat.