Una petita -però no per això poc intensa- exposició de tresors del museu El Cau Ferrat de Sitges, un bon compendi de l'art de finals del segle XIX, va quedar ahir inaugurada al Museu d'Art de Girona, en el marc del programa El Museu Convidat.

Un tast d'obres de grans mestres del modernisme com Santiago Rusiñol, Ramon Casas o Miquel Utrillo es podran visitar durant tot l'estiu al Museu d'Art de Girona, en una proposta que té com a eix la figura de Rusiñol, artista que tant es va enamorar de Girona com de Sitges, dues ciutats a les quals va immortalitzar amb els seus olis melancòlics i misteriosos.

Segons la codirectora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, l'exposició de Girona també inclou "objectes fantàstics" com uns canelobres, pots de farmàcia i unes escultures.

"Ja que a Girona ja hi ha quadres de Rusiñol molt bons, hem pensat que és una bona ocasió per portar objectes que donen la idea de com es va formar la col·lecció del Cau Ferrat de Sitges i què és el que conté, que és fruit de l'acció d'un col·leccionista, faceta que també va cultivar Rusiñol", ha dit Panyella.

D'aquesta manera, aquest tast del fons del museu de Sitges queda vinculat a Girona amb les obres de Rusiñol que té l'exposició permanent del Museu d'Art.

Pel que fa a dibuixos i obra pictòrica, Panyella ha explicat que s'ha incorporat a la mostra "un dibuix que és dels més arquetípics d'Utrillo, amb senyores d'època, també un esquema de Ramon Casas per a El prestidigitador, i uns dibuixos de Rusiñol que són molt i molt bons i mostren la seva traça com a dibuixant i la seva pràctica naturalista, també molt lírica".

La tardor de 1891, Santiago Rusiñol va arribar a Sitges, on hi havia fet estada el seu gran amic, el pintor Ramon Casas i on sovintejava el grup de pintors de l'Escola Luminista.

Des de la seva inauguració -el 1894, tot i que serà museu públic a partir de 1933-, el Cau Ferrat va ser destí d'una amplíssima llista de visitants: Joan Maragall, Àngel Guimerà, Emilia Pardo Bazán, Víctor Balaguer, Ángel Ganivet, Enric Morera o Pau Casals. Al llarg de la darrera dècada del segle XIX Rusiñol va mantenir una gran activitat artística del Cau Ferrat i va organitzar les Festes Modernistes, l'aixecament del Monument a El Greco, lectures literàries i concerts musicals.