Tothom ha escoltat en alguna ocasió alguna història dels seus avis sobre la guerra, els reptes d'una època de gana i por, però també vivències d'amor i plenitud. El 2007 cauen a les mans de l'actriu Meritxell Yanes escrits, memòries i fotografies de quatre testimonis d'aquesta època i sent la necessitat de dur-ho al teatre. El resultat és l'obra Kilòmetres, un monòleg ideat i interpretat per l'actriu gironina que s'estrenarà avui i demà a les 21 hores a la sala La Planeta de Girona.

"Volem declarar tot el respecte a aquesta generació i, sobretot, al pas de la vida", va explicar ahir Yanes, que considera que tots portem "una motxilla" amb el llegat de la família i això també influeix en el que serem en el futur. Dalt l'escenari, l'actriu es posa a la pell dels quatre personatges -que són en realitat els seus avis- i relata diferents episodis de la seva vida.

Aquest projecte vol ser una declaració de "respecte" a tota una generació que s'apaga. Es tracta dels nascuts abans de la Guerra Civil que van passar no només les penúries d'una guerra sinó també les seqüeles posteriors: gana, escassedat, por i repressió. I que, tot i això, van tirar endavant i van aconseguir crear una família que els ha donat néts i besnéts.

Kilòmetres arrenca d'una experiència personal de Meritxell Yanes. Un dels dietaris que ha usat per escriure l'obra és Apuntes para un dibujo on Joan Font Dalmau repassava a través de 800 pàgines tota la seva vida: vivències, creences espirituals i anècdotes familiars. També li arriba el testimoni de Carme Valls Riera que deixa a la família un diari escrit a partir del 1978 i que continua fins deu dies abans de la seva mort, el 1998.

Ambdós són avis de l'actriu, de la mateixa manera que els altres dos personatges del muntatge: Marcos Paulino Yanes i Encarnació Alemany (l'única amb la qual Yanes ha pogut parlar cara a cara per fer l'obra, ja que ha mort recentment). "El fet que siguin els meus avis no té importància perquè creiem que les històries d'aquests personatges són universals", remarca l'actriu.

Yanes ha recopilat escrits, dietaris, gravacions sonores i fotografies de la vida d'aquests quatre personatges, i ho ha completat amb entrevistes amb altres persones de la mateixa generació. Amb tot aquest material, ha encarregat a la dramaturga Marilia Samper -amb qui ja havia treballat anteriorment a Suïcides- que el posi en ordre i el converteixi en un relat teatral. Al muntatge, les històries dels quatre personatges comencen sense cap nexe però tots quatre s'acabaran trobant, tal i com va passar a la vida real.

Llegat i herència

Tal i com reflexiona Marilia Samper, sovint les generacions actuals se senten "allunyades" de les històries dels seus avis. "Els veiem com éssers que deambulen i fins i tot són molestos perquè ja són grans, però després te n'adones que han estat joves i han estimat, han patit i han passat episodis terribles". Samper considera que aquesta visió sobre la generació dels avis l'ha fet reflexionar sobre qui serà ella quan tingui 80 anys i quina herència i quin llegat deixarà als seus.

Kilòmetres s'estrena a la La Planeta avui dijous i tindrà una nova funció divendres. Està previst que entre el públic hi hagi programadors i que el muntatge pugui veure's en d'altres sales catalanes.