Els consumidors de moda a Holanda compten amb una nova modalitat comercial: les botigues que presten tant roba de segona mà en perfecte estat com nova i que ho fan sota subscripció, copiant el model de les biblioteques i el clàssic préstec de llibres.

Es diuen "Shop Libraries" ("Botigues biblioteca") i funcionen sota el lema que és millor compartir i prestar abans que no comprar, de manera que presten roba i complements als seus socis, que paguen mensualment una quota que va dels 13 als 50 euros , depenent del nombre de peces de què vulguin disposar.

Es tracta d'una modalitat de comerç que s'està estenent amb rapidesa als Estats Units i a Europa, i que cada vegada compta amb més adeptes.

Aquesta nova i creativa proposta s'ha vinculat als valors de la sostenibilitat, l'economia col·laborativa i el consum responsable, un nou concepte de comerç que promou la idea de compartir en lloc de tenir, segons expliquen les propietàries de dos d'aquests comerços.

Així, simulant el funcionament de les clàssiques biblioteques, han sorgit Lena. The Fashion Library a Amsterdam i De KledingBibliotheek a Utrecht. Les seves propietàries consideren que aquesta modalitat comercial dóna pas a un nou sistema més col·laboratiu i econòmic per a la seva clientela en el canviant món de la moda. Per la seva banda, Angela, Diana i Elisa Jansen tenien una botiga de roba de segona mà a Eindhoven i es van unir amb Suzanne Smulders per obrir un nou comerç a Amsterdam perquè creien que "la indústria de la moda es podia treballar des d'un altre prisma, es podia fer alguna cosa diferent", va indicar Jansen.