El Celler de Can Roca ha trencat tots els pronòstics i ha tornat a la primera posició del llistat dels millors restaurants del món de la revista 'Restaurant' que va aconseguir fa dos anys. La llista s'ha fet pública aquesta nit a Londres. Els rumors feien sonar com a guanyador del rànquing el restaurant novaiorquès Eleven Madison Park, però finalment els germans Roca han estat els grans triomfadors de la nit. El pòdium el completen el restaurant italià Osteria Francescana, que queda segon, i el danès Noma, que l'any passat va aconseguir la primera posició. L'Eleven Madison Park ha quedat finalment cinquè, just per darrere del restaurant peruà Central.

El també català Albert Adrià, l'antic xef de postres d'elBulli a Roses, va entrar per primera vegada en la llista dels 50 millors amb el seu local barceloní Tiquets, que se situa en la posició número 42, i va guanyar a més el premi al Millor Reboster del Món.

Sobre l'escenari de la sala Guildhall de Londres, Josep Roca va donar les gràcies a la seva família, per la seva "paciència", i al seu equip, per ser "el millor del món".

"La cuina està creixent des de les seves arrels i està expandint les seves branques cap a una societat més sostenible, saludable i sensible. Aquest és un èxit de tots nosaltres", ha dit, en referència a la resta de cuiners reunits a la capital britànica.

En la quarta posició del rànquing es va situar el peruà Central, de Virgili Martínez, que va avançar 11 llocs i es va coronar també com el millor restaurant de Llatinoamèrica.

Entre els ibèrics, Mugaritz, d'Andoni Luis Aduriz, va repetir la sisena posició a la llista, mentre que el nord-americà Eleven Madison Park, un altre dels favorits per ocupar les primeres posicions, es va haver de conformar amb la cinquena plaça.

Azurmendi, el local d'Eneko Atxa a Larrabetzu, a Biscaia, va pujar del 26 al 19, mentre que Juan Mari Arzak i la seva filla Elena van baixar des del 8 al 17. El major avanç en la llista el va donar el basc Víctor Arguinzoniz, que amb la seva cuina de llenya de l'Asador Etxebarri va passar del lloc 34 al 13, a pocs graons de situar-se al "top 10".Martín Berasategui, per la seva banda, ha quedat fora dels 50 millors en ocupar la posició número 61, després d'estar en 2014 a la 34.

Quique Dacosta, puja dos llocs amb el seu restaurant alacantí, del 41 al 39, després d'haver aconseguit posicionar-se al 26 fa dos anys.En una llista amb nombrosos llatinoamericans, DOM d'Alex Atala va caure des del setè lloc al novè.

Amb Diego Muñoz en els fogons, el restaurant peruà Astrid i Gastón va avançar del 18 al 14, mentre que la cuina japonesa amb elements peruans que Mitsuharu Tsumura ofereix a Maido (Lima) va entrar en el lloc número 44.

També entren en el rànquing dels brasilers Helena Rizzo i Daniel Redondo, responsables de Maní, a Sao Paulo, i tornen a la llista els mexicans Mikel Alonso, Gerardo Bellver i Bruno Oteiza, de Biko, al 37. La innovació del també mexicà Jorge Vallejo en Quintonil també li va valer un lloc entre els millors del món i entra a la llista com 35.

Amb els mateixos vots que Tiquets, també en el lloc 42, es va situar el Xilè Borago, de Rodolfo Guzmán, també nouvingut a la part alta del rànquing.

"Revolució emocional"

Els tres germans Roca van arribar a la capital britànica "tranquils, sabent que la feina està feta i que el restaurant segueix al màxim nivell", segons va explicar el xef Joan Roca. "El Celler de Can Roca ja és una marca global i internacional, i ho seguirà sent passi el que passi aquesta nit", ha assegurat Roca, que destaca que l'establiment gironí porta sis anys en el top 5 del món. En Joan, en Josep i en Jordi Roca van parofitar l'estada a Londres per presentar la seva aposta per "la revolució emocional", representada per 'La Masia'.

Aquest dilluns a la nit la prestigiosa revista 'Restaurant' ha presentat el seu rànquing 2015 dels millors restaurants del món en una cerimònia a Londres que reuneix els xefs més prestigiosos del planeta. El Celler de Can Roca va quedar el número 1 l'any 2013, i l'any passat va ser a la segona posició, per darrera del danès Noma, que va tornar al capdamunt del rànquing mundial. Enguany, els Roca arribaven a la gala "tranquils" i conscients que la llista és "capriciosa". "Hem estat sis anys en les cinc primeres posicions, un any vam ser el número 1", va recordar Joan Roca, afegint que sempre estaran "agraïts" al rànquing. "El Celler ara mateix ja és una marca global i internacional, i ho seguirà sent passi el que passi", ha remarcat.

Els nous projectes

Coincidint amb la gala, els germans Roca, Joan, Josep i Jordi, han presentat aquest dilluns a la capital britànica els seus darrers projectes amb una conferència titulada 'Ultimate'. L'acte, organitzat per quart any consecutiu pel Patronat de Turisme Costa Brava-Girona a l'Hotel Mandarin de Londres, s'ha centrat en el seu darrer projecte, el viver de creativitat gastronòmica, investigació i formació 'La Masia'.

Segons ha explicat Joan Roca, 'La Masia' és un "espai de creativitat, diàleg multidisciplinar per seguir innovant"."Ens permet seguir compromesos amb el que més ens agrada, que és cuinar i ser creatius", ha explicat el xef d'El Celler de Can Roca. "Ens permet formar el nostre equip, iniciar projectes i fer realitat els nostres somnis en forma de plats, d'idees, de conceptes...", ha afegit.

Durant la conferència, el sommelier del restaurant, Josep Roca, ha indicat que treballen amb horts, i cada vegada més propers a la terra i a la gent, conscients que la nova gastronomia s'ha de basar en una "revolució emocional". "Cuiners, cambrers, clients, tots som iguals, tots volem sentir-nos estimats, tots busquem el mateix, no som tan diferents", ha indicat Josep Roca, remarcant que cal "incorporar els intangibles" a la cuina en una "societat que li manquen sentiments". Els germans han destacat, especialment, les experiències dels seus viatges a l'Amèrica Llatina, que han pogut compartir amb el seu equip.

"La gastronomia va cap aquesta vessant", ha explicat a l'ACN en Joan Roca. "Hem passat d'una revolució tecnològica, en què tots estàvem preocupats per les eines i les màquines, a una revolució dels productes, i ara és el pas de la revolució emocional", ha indicat el xef gironí. Segons ell, es tracta "de donar importància a l'equip, a la gent, a la relació amb el client, a les coses intangibles però importants que fan que l'experiència gastronòmica sigui especial en un restaurant". El germà petit dels Roca i xef pastisser del restaurant, Jordi Roca, ha explicat la seva experiència amb l'alpinista Carlos Soria. Els germans Roca van investigar i dissenyar una dieta completa per l'expedició de Soria al Annapurna, a l'Himàlaia. Els Roca també han parlat d'una iniciativa conjunta amb els germans Gasol per a promoure els hàbits saludables i de l'esport entre els nens.

L'acte d'aquest dilluns a l'Hotel Mandarin de Londes ha comptat, també, amb la participació del president de la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Joan Giraut i el director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa. També hi ha assistit la Delegació de la Generalitat a Londres. L'esmorzar, amb la premsa internacional i especialitzada de la capital britànica, s'ha convertit en una tradició prèvia a la gala, i en altres edicions ha comptat amb la participació, també, de Ferran Adrià.