Els Jaume I distingeixen el cardiòleg Josep?Brugada

La Generalitat Valenciana el reconeix amb el premi de Medicina Clínica

03.06.2015 | 07:25
El cardiòleg gironí Josep?Brugada ha estat reconegut pels Jaume I.

El cardiòleg gironí Josep Brugada i l'ecòleg Josep Peñuelas van ser distingits ahir amb els premis Jaume I en les seves categories de Medicina Clínica i Protecció del Medi Ambient, respectivament. Ambdós científics van assegurar que rebre el premi de Medicina Clínica i el de Protecció de Medi Ambient, respectivament, ha suposat «una gran alegria» per a ells i per als seus respectius equips.
«Es tracta d'un premi importantíssim. És un reconeixement a la trajectòria, a la manera de fer. Em sento afalagat, honrat, feliç i tot el que un es pugui imaginar», va reconèixer el doctor Brugada en una conversa telefònica amb Efe. L'actual cap de la Secció de Arrítmies de barnaclínic+ i de l'Hospital Pediàtric Sant Joan de Déu, va reconèixer que no s'ho esperava, ja que en anteriors edicions s'havia quedat a les portes del Jaume I. «Sempre hi havia algú que tenia més mèrits que jo i aquesta vegada esperava més o menys el mateix», va confessar.
Josep Brugada és un dels tres germans que van descriure una de les causes de la mort sobtada en els canals iònics del cor que causa arítmies i té una base genètica. La malaltia és coneguda com a Síndrome de Brugada en reconeixement als seus descobridors.
De la seva banda, Josep Peñuelas, director de la Unitat d'Ecologia Global CREAF-CEAB-CSIC-UAB -situada al Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals de la Universitat Autònoma de Barcelona-, veu en aquest premi un reconeixement a la seva investigació per promoure un ús més racional dels recursos. «Investigo com interpretar els mecanismes de canvi subjacents de l'activitat humana al medi ambient per veure si podem aplicar algunes mesures que promoguin una millor sostenibilitat i ecologia global», va explicar. El seu treball ha posat en evidència l'efecte de la contaminació atmosfèrica i del canvi climàtic global sobre l'estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres i la biosfera.

Altres premiats
El president executiu de la Fundació Premis Jaume I, Santiago Grisolía, va donar a conèixer ahir al matí la decisió dels respectius jurats, dels que han format part vint-i-un premis Nobel, en un acte presidit pel president de la Generalitat valenciana en funcions, Alberto Fabra.
L'Associació Espanyola contra el Càncer va ser reconeguda amb guardó al Compromís Social dels premis, que en altres categories va distingir Luis Manuel Liz-Marzón (Investigació Bàsica); Juan José Dolado (Economia); Pablo Artal Soriano (Noves Tecnologies) i Oscar Landeta Elorz (Noves Tecnologies).
Liz Marzán, director científic del Centre Biomagune de Sant Sebastià, va reclamar en declaracions a Efe, que «almenys part» del finançament destinat a la ciència es dediqui a la investigació bàsica, ja que en l'actualitat s'exigeix que els fons «es reflecteixin en productes gairebé de forma immediata». Un dels projectes en què treballa l'equip de Liz-Marzán i que es troba en una fase «avançada» és la detecció de marcadors de càncer en sang de manera que el diagnòstic es pugui fer en estadis «molt primerencs».
Els Premis Rei Jaume I, dotats amb 100.000 euros en cadascuna dels seus set modalitats, estan instituïts per la Generalitat i la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats (FVEA) per estimular i reconèixer la investigació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Mare¿Nostrum?

"Clima mediterráneo" és el títol del nou poemari de Luis Bagué, llibre amb el qual l'autor...

La Festa dels Súpers reuneix unes 190.000 persones a l´Anella Olímpica de Montjuïc

Uns 50.000 espectadors han vist l'espectacle central de la cita, que promou la cura pel medi ambient

Mor als 59 anys la videoartista Núria Font

Va dirigir durant una dècada el VAD, Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals de Girona

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

L'escultora olotina es mostra «molt contenta» d'una mostra que té obres en polièster, altres en...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema