El Suprem dóna la raó a Aragó en el litigi per art del Museu de Lleida

L'advocat Jorge Español adverteix que si no es retornen les peces acusarà d'«apropiació indeguda»

04.06.2015 | 07:13

El Tribunal Suprem ha desestimat els recursos interposats per la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de l'Aragó que havia donat validesa jurídica a la catalogació aragonesa del frontal del Salvador de Berbegal i a la taula del Calvari i Crucifixió de la Parròquia de Peralta de Alcofea (Osca).
L'advocat dels ajuntaments d'Osca que reclamen algunes de les obres d'art en litigi amb Lleida, Jorge Español, recorda que aquestes sentències són fermes i que Catalunya ha de lliurar a l'Aragó aquestes dues obres i 24 béns més dels 112 en litigi que es guarden en dipòsit al Museu de Lleida «si no vol que se'ls acusi d'apropiació indeguda».
La sentència referent al frontal de Berbegal recull que els béns de les parròquies aragoneses dipositats a Lleida no estan subjectes a l'eficàcia jurídica de la catalogació catalana que els va catalogar com una col·lecció inseparable, tal com defensava la Generalitat.
El Tribunal Suprem també ha desestimat el recurs de cassació de la Generalitat contra la catalogació aragonesa de la tabla de Calvari i Crucifixió de la parròquia de Peralta de Alcofea, i també ha desestimat dos recursos de cassació més interposats per la Generalitat i la Diputació de Lleida contra la catalogació aragonesa de 24 dels 112 béns en litigi que romanen en dipòsit al Museu de Lleida.
Les 24 obres són la tabla de Sant Blas de Algayón, el frontal de Sant Hilari de Buira, la Casulla de l'Arbre de Jesé de Roda d'Isàbena, la casulla de Sant Ramon de Roda d'Isàbena, la capa pluvial de Sant Vicenç de Roda d'Isàbena, la capa pluvial de Sant Pere de Roda d'Isàbena, la casulla de Sant Vicenç de Roda d'Isàbena, la talla de la Pietat d'Ardanué, el bol de Benavent d'Aragó, el sagrari de Benavent d'Aragó, l'arqueta de Buira, la talla de Santa Anna de Capella, la taula de Sant Martí de Lascuarre, el retaule de Sant Antoni Abad de Montsó, la predel·la amb escenes hagiogràfiques de Montsó, el retaule de Sant Cristòfol de Santa Liestra, la taula del Calvari de Tamarit de Llitera, el frontal de Sant Vicenç de Tresserra, la predel·la de Santa Llúcia i Sant Bernardino de Zaidí, la taula de Sant Joan Baptista de Zaidí, la talla de la Verge Maria de Zaidí, les taules del Naixement i l'Epifania, l'Ascensió i Pentecostès de Binaced i l'altar de la Verge de Portaspana.
El litigi va començar quan les parròquies aragoneses van quedar fora del bisbat de Lleida l'any 1995 per fer coincidir els límits eclesiàstics amb els polítics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Music Lan: Vint anys fabricant èxits musicals des de l'Empordà
Music Lan: Vint anys fabricant èxits musicals des de l'Empordà

Music Lan: Vint anys fabricant èxits musicals des de l'Empordà

Músics d'arreu del món han escollit els estudis de gravació d'Avinyonet, des dels més propers, com...

Llach i Martí i Pol, proclamats doctors honoris causa de la UdG entre crits de "llibertat"

Llach i Martí i Pol, proclamats doctors honoris causa de la UdG entre crits de "llibertat"

El cantautor i diputat al Parlament demana "confiança" als independentistes davant de l'actual...

Mor l´actor Federico Luppi

L'intèrpret argentí, de 81 anys, es trobava hospitalitzat per complicacions amb un hematoma

Vicenç Pagès crea el seu Robinson urbà explorador en la seva nova novel·la

Vicenç Pagès crea el seu Robinson urbà explorador en la seva nova novel·la

L'escriptor figuerenc explica que el llibre tracta sobre què passa quan una persona entra a un...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema