Un fàrmac a base de la planta del cànem aconsegueix alentir la neurodegeneració que provoca l'Alzheimer. Així es desprèn de l'estudi que duu a terme l'Hospital de Bellvitge i l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), que lidera Isidre Ferrer, que ja ha provat el fàrmac amb ratolins. El tractament crònic amb aquest nou fàrmac cannabinoide endarrereix la neurodegeneració provocada per la malaltia i indueix una millora a nivell cognitiu en els animals tractats.

Segons la investigadora Ester Aso, "l'estudi ha consistit a administrar durant cinc setmanes un fàrmac cannabinoide en models de ratolins amb Alzheimer en fases inicials, és a dir, en el moment en el qual comencen a aparèixer les primeres pèrdues de memòria. Una vegada passat aquest temps, hem observat que els animals no només no presenten problemes de memòria, sinó que tampoc no tenen dificultats d'aprenentatge".

El medicament és una combinació de dues varietats de la planta del cànnabis que ja estan aprovades a Espanya per tractar l'espasticitat associada a l'esclerosi múltiple i es troba actualment en fases avançades de desenvolupament clínic per a d'altres aplicacions terapèutiques.

Una de les varietats de cànnabis que componen el fàrmac està enriquida en tetrahidrocannabinol (THC), principal compost psicoactiu del cànnabis amb nombroses propietats neuroprotectores, i l'altra està enriquida amb cannabidiol, que té efectes antioxidants i antiinflamatoris, entre d'altres, i a més mitiga l'efecte psicoactiu del THC. "Aquest és un fàrmac amb una combinació molt interessant que manté tots els efectes neuroprotectors del cànnabis sense produir efectes psicoactius per al malalt quan s'usa en dosis baixes com les utilitzades en aquest estudi", va subratllar Aso.

Millorar la vida dels malalts

L'objectiu principal d'aquest estudi és millorar la qualitat de vida dels malalts mitigant l'efecte tòxic de les molècules associades a l'Alzheimer per endarrerir la progressió del procés neurodegeneratiu. La investigadora va apuntar que "a nivell molecular s'ha comprovat que el tractament redueix els nivells d'una de les formes més tòxiques del pèptid amiloide, principal responsable del deteriorament neuronal en aquest model de la malaltia d'Alzheimer, i també hem observat que en aquest model animal es redueix la inflamació crònica i es modifiquen algunes vies de senyalització cel·lular després del tractament". "La suma d'aquests efectes podria explicar la millora cognitiva observada en els animals tractats", va explicar Ester Aso.

El pas següent serà realitzar un assaig pilot per avaluar l'eficàcia i seguretat del fàrmac en pacients que presenten els primers símptomes de la malaltia. Els experts consideren que la seguretat del fàrmac serà elevada, ja que es tracta d'un producte prèviament aprovat per les autoritats sanitàries per a l'ús en malalts d'esclerosi múltiple i les dosis proposades en aquest estudi són molt més baixes que les màximes autoritzades, per la qual cosa els efectes no desitjats en aquests pacients són poc probables.