Roma antiga, sexe modern

Una exposició al Museu d'Arqueologia d'Empúries revela els aspectes més íntims dels habitants de l'Imperi

06.06.2015 | 07:05
Una de les imatges que es poden veure a l´exposició.

El Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries acull, des de demà i fins al 6 de setembre, l'exposició "El sexe en l'època romana", en què revela els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República i fins al segle IV.

L'exposició s'ha organitzat a través d'una selecció de peces procedents de col·leccions catalanes i de textos llatins, segons els promotors d'aquesta iniciativa.

Al museu d'Empúries es podran veure unes vuitanta peces, entre les que destaquen les d'origen grec procedents del fons del propi museu, relacionades amb aspectes de l'erotisme dins de les tradicions rituals gregues.

Es tracta d'objectes de ceràmica àtica de figures vermelles, amb motius iconogràfics vinculats a les processons dionisíaques i a la participació en el Komos, els seguicis festius característics en la representació dels banquets.

La mostra es divideix en cinc grans àmbits, el primer, "Sexe i matrimoni", està dedicat a les relacions entre homes i dones, la seva evolució a través del temps i la posició de corrents filosòfics com l'epicureisme i l'estoïcisme davant de les relacions sexuals i el matrimoni.

El segon, "Sexe, seducció i bellesa", parla de l'atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir a la persona desitjada.

En Pràctiques sexuals" es descriuen les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana i la consideració que es tenia del mateix.

L'exposició aborda també "Les pràctiques sexuals fora del matrimoni", una àrea en la qual incideix en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fora amb persones del mateix gènere o amb persones que cobraven per practicar el sexe.

Finalment, el visitant es trasllada del món de "Els homes en el món dels déus", ja que la sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans.

Els consells d'Ovidio, Sèneca, Plauto o de Suetonio serveixen per a contextualitzar les peces que s'exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l'àmbit públic i de la intimitat domèstica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Llach i Martí i Pol són proclamats doctors «honoris causa»

El cantant demana durant l'acte a la Universitat de Girona «confiança» als que esperen «un futur...

Un film sobre Dalí inaugura el festival Artecinema de Nàpols

El festival Artecinema de Nàpols es va inaugurar dijous amb la projecció de la...

Jordi Isern inaugura «Origen» al Refugi

Jordi Isern inaugura «Origen» al Refugi

L'artista Jordi Isern va inaugurar ahir l'exposició Origen, al Refugi antiaeri de Girona...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema