La Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va sentenciar ahir que desconnectar dels aparells que mantenen amb vida el tetraplègic francès en estat vegetatiu Vincent Lambert, de 38 anys, no vulnera el seu dret a la vida. En una sentència històrica que no pot ser recorreguda, defensada per dotze jutges contra cinc, la Cort europea recorda que no existeix consens europeu en aquesta matèria, de manera que concedeix un marge d'apreciació als estats.

El Tribunal d'Estrasburg comparteix la decisió del Consell d'Estat -màxima instància administrativa de França- que va autoritzar al juny de 2014 a deixar de mantenir artificialment la vida de Lambert. Estrasburg s'ha limitat a "examinar el respecte per part de l'Estat de les seves obligacions positives que deriven de l'article 2 de la Convenció", diu la sentència, i destaca les garanties ofertes pel Consell d'Estat.

La decisió rebutja la resta d'al·legacions dels demandants, els pares de Lambert i dos dels seus germans, de profundes creences religioses, relatives a la prohibició de tractes inhumans o degradants i als drets al respecte de la vida privada i familiar, i a un judici just. Amb la sentència, la cort avala la postura de l'esposa, Rachel Lambert, diversos germans del pacient i els metges que el tracten, partidaris que el malalt sigui desconnectat dels aparells que el mantenen amb vida.

L'esposa i la mare de Lambert van estar presents en la lectura de la sentència, a càrrec del president del tribunal, Dean Spielmann. La primera es va declarar "commocionada" i va afegir, després de conèixer la sentència, que "no sent alleujament ni felicitat". Per contra, la mare va dir a la premsa que el seu fill "no està al final de la vida. M'esclata la còlera quan es diu que està al final de la seva vida. Vincent és un discapacitat". Va afirmar sentir-se "molt trista" amb una sentència que considera un "escàndol".

Els advocats dels demandants, encapçalats per Jean Paillot, havien argumentat que la desconnexió és contrària als articles 2 i 3 de la Convenció sobre el dret a la vida i a la prohibició de tractes inhumans o degradants. També va invocar els articles relatius al respecte de la vida privada i familiar.

Un tràgic accident

Vincent Lambert, que actualment té 38 anys, va tenir un accident de trànsit el 2008 que li va causar un greu traumatisme cranial i el va deixar tetraplègic i postrat en un llit. Ingressat a l'hospital universitari de Reims, la seva dona i els seus cuidadors van iniciar el procediment per aplicar la llei Leonetti del 2005, sobre els drets dels malalts i la fi de la vida. En referència a aquesta llei, la sentència diu que França ha posat en marxa "un marc normatiu adequat per assegurar la protecció de la vida dels pacients".

Els jutges de l'Azerbaidjan, Eslovàquia, Geòrgia, Malta i Moldàvia van publicar una opinió separada, en què diuen no entendre per què França ha impedit el trasllat de Lambert a una clínica especialitzada, tal com sol·licitaven els demandants. Els jutges dissidents recorden que Lambert no està en mort cerebral i "res prova que pateixi". Per a ells, la llei de 2005 no és clara i asseguren que el Tribunal ha perdut la consciència amb aquesta sentència.