L'Inund'ART omple aquest cap de setmana Girona d'escultures, concerts, art visual i un grapat d'espectacles. El festival aposta per la ciutat de Girona com una gran sala pública d'art a l'aire lliure i ofereix activitats com l'espectacle Kamchàtka, amb sortida des del Pont de Pedra, dissabte (19h); la fusió jazz Dinatatak, dissabte a la mitjanit a la Casa de Cultura; l'humor familiar de Pocacosa Teatre, diumenge (17:45h) a la plaça Mercaders, o la música rock de Rooms diumenge a la Rambla (18h). Tots els actes són gratuïts.

A més, s'ofereixen tallers com el d'escultures a càrrec de Mechu o el de pintura de Laura Reinoso, entre molts altres, a la Rambla i a la Casa de Cultura, també gratuïts.

Les activitats, que van començar ahir i finalitzaran diumenge, es fan al pont de Ferro, la plaça Mercaders, el pont de Sant Agustí, la plaça del Vi i en tot d'espais a l'ai?re lliure i dins d'institucions.

El festival s'ha consolidat com a referent de l'art contemporani i de propostes al marge dels circuits convencionals. Un festival que aposta pel talent de casa. De fet, dels més de 150 artistes que participen en aquesta edició, el 70% són de les comarques gironines.

Inund'ART arriba al desè aniversari en un bon estat de forma. Mostra d'això és que es doblen els espais expositius que permeten al visitant trobar-se amb la música, art, videoart o performance en diferents racons de la ciutat. Amb un pressupost modest (entorn dels 41.000 euros), el festival vol ser l'aparador del talent emergent.

Les activitats van arrencar divendres i, al vespre, a l'Auditori de la Mercè, es va fer la festa de tots els artistes que al llarg d'aquesta dècada han passat pel festival. Segons defensa la seva directora, Raquel Morón, l'inund'ART s'ha fet un lloc en el panorama de l'art contemporani amb la seva aposta "molt innovadora" i "lluny d'allò convencional".

Morón també va explicar ahir en una roda de premsa que el festival vol trencar una llança en favor de la qualitat dels artistes gironins. "Podem sentir-nos privilegiats pel nivell dels artistes que tenim a les comarques gironines, hi ha exposicions al nivell de les grans ciutats europees pel que fa a l'art contemporani", va dir.

Durant aquests deu anys, el festival ha tingut "pujades i baixades" i, fins i tot, la seva directora havia denunciat anys enrere les dificultats econòmiques que travessaven a causa dels endarreriments en el cobrament de subvencions públiques. "No hem estat a l'altura però gràcies als esforços de la directora hem pogut redreçar la situació", va admetre el vicepresident en funcions de la Diputació, Xavier Soy.

Ara la situació s'ha estabilitzat (els 41.000 euros de pressupost els aporten l'Auntament, Diputació i Generalitat).

L'Inund'ART és un festival d'art al carrer -malgrat que també hi ha instal·lacions en zones tancades com la Casa de Cultura o la Carbonera- pensat també perquè els ciutadans que no el coneixen es puguin aturar a mirar les instal·lacions i se'ls pugui despertar el cuc de l'art. "Els artistes s'apoderen de la ciutat durant tres dies i l'objectiu és emocionar i fer reflexionar la gent", explica Morón.

Durant els tres dies de festival, s'han organitzat una seixantena d'accions entre exposicions, instal·lacions en centres culturals i al carrer, performances, concerts, teatre, circ, dansa, tallers i propostes familiars. Tots els actes són gratuïts.

Xavier Soy no va voler tancar la roda de premsa sense agrair a Natàlia Molero, directora de la Casa de Cultura de baixa per una greu malaltia, l'aportació que ella va fer per potenciar el Giroscopi Cultural.