El Museu d'Empúries acull l'exposició per a adults "El sexe a l'època romana"

Els objectes, pintures i escrits que s'exhibeixen sorprenen per la seva bellesa però també per la seva explicitat

08.06.2015 | 07:09
El Museu d'Empúries acull l'exposició per a adults "El sexe a l'època romana"

La seu d'Empúries del Museu d'Arqueologia de Catalunya va inaugurar ahir una exposició picant, adreçada a un públic adult, que desvela els aspectes més íntims de la vida sexual dels romans des de la República fins al segle IV, a través d'una selecció de peces procedents de les col·leccions catalanes i de textos llatins.

L'exposició El sexe a l'època romana, que és itinerant, dóna a conèixer l'univers sexual de l'antiga Roma, des de la República fins al segle IV. La mostra, que quedarà inaugurada demà a les 12 hores, es podrà veure fins al 6 de setembre.

Es tracta de la primera exposició de producció pròpia d'Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, que impulsa el Museu d'Arqueologia de Catalunya i que té com a principal objectiu apropar el patrimoni arqueològic català a tothom.

La mostra, que ja ha itinerat per diversos museus catalans -el Museu de Badalona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, o el Museu de Gavà entre d'altres-, ha estat visitada per un total de 34.967 visitants. En aquesta exhibició, s'hi poden veure una vuitantena de peces procedents de diferents col·leccions arqueològiques de tot Catalunya.

Destaquen les peces d'origen grec procedents del fons del museu d'Empúries, relacionades amb aspectes de l'erotisme dins les tradicions rituals gregues. Són produccions de ceràmica àtica de figures roges, amb motius iconogràfics vinculats a les processons dionisíaques i a la participació en el komos, els seguicis festius característics en la representació dels banquets.

El sexe a l'època romana es divideix en cinc grans àmbits. El primer, Sexe i matrimoni, està dedicat a les relacions entre homes i dones, la seva evolució a través del temps i la posició de corrents filosòfics com l'epicureisme i l'estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni.
El segon, Sexe, seducció i bellesa, parla de l'atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, Pràctiques sexuals, descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana, i la consideració que se'n tenia.

Seguidament, l'exposició es trasllada a Les pràctiques sexuals fora del matrimoni, incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals. Finalment, el visitant es trasllada del món dels homes al món dels déus, atès que la Sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodit, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures, i els seus enganys i desenganys.

Al llarg de la mostra, el visitant es trobarà acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d'Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s'hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l'àmbit públic i de la intimitat domèstica. Peces com la Venus de Badalona, el Vas de Bílbilis (Calatayud), el Fal·lus de Sasamón o l'extens conjunt de llànties eròtiques cridaran l'atenció del visitant per la seva bellesa o per la seva explicitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Un projecte de l'Escola La Farga de Salt, al Temporada Alta
Un projecte de l'Escola La Farga de Salt, al Temporada Alta

Un projecte de l'Escola La Farga de Salt, al Temporada Alta

'Mai més set, mai més gana', interpretada per 300 alumnes de primària, està dirigida per Oriol...

La policia libanesa recupera un oli robat que podria ser un quadre original de Dalí

La policia libanesa recupera un oli robat que podria ser un quadre original de Dalí

La Fundació diu que cal més que una fotografia per poder certificar l'autenticitat de la tela ....

Isaki Lacuesta firma el nou espot de la Universitat de Girona

Isaki Lacuesta firma el nou espot de la Universitat de Girona

La Universitat de Girona estrena l'espot dirigit pel director de cinema Isaki Lacuesta amb...

Els arqueòlegs treuen a la llum a l´Escala 17 tombes del Bronze final i l´edat de Ferro

Els arqueòlegs treuen a la llum a l´Escala 17 tombes del Bronze final i l´edat de Ferro

La campanya d´excavacions d´aquest estiu a Mas Vilanera deixa uns resultats que Cultura considera...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema