Mutacions genètiques en càncer de còlon prediuen la resistència a quimio

La troballa dels oncòlegs de l'Hospital del Mar podrà detectar si el tractament és eficaç amb un senzill test

09.06.2015 | 07:10

Oncòlegs de l'Hospital del Mar de Barcelona han identificat cinc noves mutacions genètiques del càncer de còlon que prediuen si hi haurà resistència al tractament quimioteràpic més habitual. La troballa d'aquestes cinc noves mutacions se suma a una altra que ja va ser descoberta pels mateixos oncòlegs el 2012, per la qual cosa ja són sis les mutacions descrites, que es poden detectar gràcies a un senzill test que s'incorporarà durant aquest any a diferents hospitals espanyols per ajudar els oncòlegs a proveir el tractament més precís i amb millors expectatives per a cada cas.
El treball dels oncòlegs de l'Hospital del Mar, que ha publicat la revista ClinicalCancerResearch, destaca el valor de la biòpsia líquida per monitorar l'evolució molecular del càncer i dissenyar les teràpies segons el resultat de cada pacient individual. Les sis mutacions identificades sobre el gen EFGR (receptor del factor de creixement epidèrmic) tenen mecanismes de resistència al fàrmac cetuximab, un anticòs monoclonal que s'administra com a tractament més habitual en els pacients amb càncer de còlon.
Segons va explicar ahir el cap de Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar, Joan Albanell, aquestes mutacions apareixen en el transcurs de la malaltia i fan que el pacient deixi de respondre a la quimioteràpia i el tumor creixi perquè les cèl·lules troben rutes alternatives per proliferar. Aquesta investigació també ha demostrat que els pacients que presenten aquestes mutacions, en canvi, poden respondre a d'altres fàrmacs disponibles com el panitunumab o el nou anticòs Sym004 (en fase clínica). "Per tant, conèixer si el pacient presenta o no aquestes mutacions determina la precisa elecció i l'èxit del tractament", va indicar Albanell.
L'Hospital del Mar també ha participat en l'estudi d'un grup d'oncòlegs de la Universitat de Torí (Itàlia), recentment publicat en la revista Nature Medicine, sobre la monitorització, aportant la majoria de pacients d'aquest estudi. En aquest treball es demostra com la biòpsia líquida permet fer una "fotografia" del moment en què es troba el tumor, les seves mutacions i com està responent al tractament. "Això és especialment important, perquè -segons Albanell- demostrem per mitjà de l'estudi de mutacions detectades en l'ADN tumoral que circula en la sang (el que coneixem com biòpsia líquida) que els càncers de còlon s'adapten i modifiquen de manera contínua en funció del tractament que reben els pacients".
Segons l'Hospital del Mar, la investigació, liderada per Albanell i la doctora Clara Montagut, ha despertat l'interès d'importants companyies farmacèutiques i biotecnològiques.
En aquest treball també participarà el Grup de Tractament de Tumors Digestius (TTD) i investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Una de les fotos del projecte.
Àlex Llovet guanya 6e edició de la Beca Amics de la Fotografia de Torroella

Àlex Llovet guanya 6e edició de la Beca Amics de la Fotografia de Torroella

El jurat ha decidit premiar el projecte fotogràfic "Beware of the Dog" - L'autor rebrà els 2.500...

El festival Càntut de Cassà anuncia Roger Mas en concert

La segona edició del Festival Càntut, que tindrà lloc del 17 al 19 de...

Més de 40 obres opten al premi de pintura Manel Surroca Pirineu de Girona

El premi està dotat amb 1.500€ i s'emmarca en la commemoració del Centenari Manel Surroca

Javier Sierra: «La funció suprema de la literatura no és entretenir, és despertar»

Javier Sierra: «La funció suprema de la literatura no és entretenir, és despertar»

Pel guanyador del premi Planeta, el filòsof i escriptor italià Umberto Eco és una "referència...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema