Oncòlegs de l'Hospital del Mar de Barcelona han identificat cinc noves mutacions genètiques del càncer de còlon que prediuen si hi haurà resistència al tractament quimioteràpic més habitual. La troballa d'aquestes cinc noves mutacions se suma a una altra que ja va ser descoberta pels mateixos oncòlegs el 2012, per la qual cosa ja són sis les mutacions descrites, que es poden detectar gràcies a un senzill test que s'incorporarà durant aquest any a diferents hospitals espanyols per ajudar els oncòlegs a proveir el tractament més precís i amb millors expectatives per a cada cas.

El treball dels oncòlegs de l'Hospital del Mar, que ha publicat la revista ClinicalCancerResearch, destaca el valor de la biòpsia líquida per monitorar l'evolució molecular del càncer i dissenyar les teràpies segons el resultat de cada pacient individual. Les sis mutacions identificades sobre el gen EFGR (receptor del factor de creixement epidèrmic) tenen mecanismes de resistència al fàrmac cetuximab, un anticòs monoclonal que s'administra com a tractament més habitual en els pacients amb càncer de còlon.

Segons va explicar ahir el cap de Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar, Joan Albanell, aquestes mutacions apareixen en el transcurs de la malaltia i fan que el pacient deixi de respondre a la quimioteràpia i el tumor creixi perquè les cèl·lules troben rutes alternatives per proliferar. Aquesta investigació també ha demostrat que els pacients que presenten aquestes mutacions, en canvi, poden respondre a d'altres fàrmacs disponibles com el panitunumab o el nou anticòs Sym004 (en fase clínica). "Per tant, conèixer si el pacient presenta o no aquestes mutacions determina la precisa elecció i l'èxit del tractament", va indicar Albanell.

L'Hospital del Mar també ha participat en l'estudi d'un grup d'oncòlegs de la Universitat de Torí (Itàlia), recentment publicat en la revista Nature Medicine, sobre la monitorització, aportant la majoria de pacients d'aquest estudi. En aquest treball es demostra com la biòpsia líquida permet fer una "fotografia" del moment en què es troba el tumor, les seves mutacions i com està responent al tractament. "Això és especialment important, perquè -segons Albanell- demostrem per mitjà de l'estudi de mutacions detectades en l'ADN tumoral que circula en la sang (el que coneixem com biòpsia líquida) que els càncers de còlon s'adapten i modifiquen de manera contínua en funció del tractament que reben els pacients".

Segons l'Hospital del Mar, la investigació, liderada per Albanell i la doctora Clara Montagut, ha despertat l'interès d'importants companyies farmacèutiques i biotecnològiques.

En aquest treball també participarà el Grup de Tractament de Tumors Digestius (TTD) i investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO).