Una dona a Bèlgica és la primera al món a donar a llum un nadó gràcies al trasplantament de teixit d'un dels seus ovaris, extret quan era una nena de 13 anys i que romania congelat. El cas ha estat publicat aquesta setmana en un article científic a la revista britànica Human Reproduction.

La jove, que actualment té 27 anys i que s'ha volgut manternir en l'anonimat, va donar a llum un nen saludable el novembre passat, gràcies al trasplantament de teixit d'un dels seus ovaris que va rebre l'any passat. Els metges li van extreure un ovari als 13 anys per sotmetre-la a un tractament per superar l'anèmia falciforme que li havien diagnòsticat de petita, i que implicava un procés de quimioteràpia, que podia destruir les funcions dels seus ovaris. Per aquest motiu, els especialistes que la van tractar van decidir extreure i congelar teixit d'un dels ovaris.

L'altre ovari va deixar de funcionar als 15 anys, però deu anys després va decidir que volia tenir fills i es va sotmetre al trasplantament. Als cinc mesos del procediment, la pacient va començar a menstruar de manera espontània i amb 27 anys es va quedar embarassada de manera natural.

La jove havia emigrat de la República del Congo a Bèlgica quan encara era una nena a causa del problema de salut que patia.

La ginecòloga que va liderar el tractament per restaurar la fertilitat de la pacient, Isabelle Demeestere, va afirmar que espera que aquest procediment pugui ajudar altres dones en risc de perdre els seus ovaris. A Catalunya ja s'havia aconseguit l'embaràs d'una dona sense ovaris a qui també van congelar teixit ovàric, però quan ja tenia 21 anys. La particularitat del cas belga és que se li va extreure teixit ovàric quan només tenia 13 anys.