El novel·lista cubà Leonardo Padura, conegut per la seva sèrie de novel·les policíaques protagonitzada pel detectiu Mario Conde, va ser guardonat ahir amb el Premi Princesa d'Astúries de les Lletres 2015, al qual optaven vint-i-set candidatures procedents de divuit països.

Padura (l'Havana, 1955), considerat l'escriptor cubà de major projecció internacional i que també compta amb nacionalitat espanyola des de 2011, es va imposar en les votacions finals del jurat al novel·lista japonès Haruki Murakami i al poeta sirià Adonis.

L'autor cubà ha treballat com a guionista, periodista i crític, fins a aconseguir el reconeixement internacional amb la sèrie de novel·les policíaques protagonitzades pel detectiu Mario Conde, de la qual formen part les obres Pasado perfecto, Vientos de cuaresma, Máscaras, Paisaje de otoño, Adiós, Hemingway, La neblina del ayer i La cola de la serpiente.

Padura és autor a més de La novela de mi vida i El hombre que amaba a los perros, una reconstrucció de les vides de Trotsky i Ramón Mercader que va obtenir el Premi de la Crítica a Cuba, on el 2012 va ser distingit amb el Premi Nacional de Literatura.

La seva última obra, Herejes (2013), té també com a protagonista al detectiu Mario Conde i narra la peripècia d'un llenç de Rembrandt que una família jueva va intentar treure d'Alemanya a l'inici de la Segona Guerra Mundial.

L'escriptor es va mostrar ahir commogut i feliç per la concessió del premi, "un dels més importants del món" i que assumeix com un reconeixement a "tot el sacrifici" i "incerteses" del seu treball literari. "Em sento molt content, molt commogut", va dir Padura des del seu domicili a l'Havana.

"Sempre crec que el que estic escrivint no tindrà interès. I pateixo molt: escric i torno escriure (...). Però prefereixo ser un escriptor insegur a un que creu que domina la literatura. Perquè la Literatura és indominable", va reflexionar.

El novel·lista cubà va voler dedicar aquest premi a totes les persones que l'han ajudat a millorar com a escriptor i especialment a la seva mare i a la seva esposa Lucía, que el suporta, segons va bromejar Padura, fa més de 30 anys.