El Papa aprova el procediment per jutjar bisbes en casos de pederàstia

15.06.2015 | 07:14
El Papa vol perseguir els abusos.

El papa Francesc va aprovar el nou procediment per jutjar els bisbes que cometin delictes d'abús de poder, com les responsabilitats en els casos de pederàstia, i que seran competència d'una nova secció de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, segons va informar el Vaticà. Les propostes van ser autoritzades pel pontífex després de ser presentades pel president de la Comissió per a la Tutela dels Menors, el cardenal Sean O'Malley, i examinades i aprovades en aquests dies pel grup de cardenals que està ajudant el Papa en la seva ambiciosa reforma de la Cúria.
El pontífex, segons va explicar el portaveu vaticà, Federico Lombardi, va aprovar cinc propostes en aquest sentit que marquen un procediment jurídic que fins ara no existia. La primera és que en aquest tipus de delicte serà competència de tres congregacions, la dels bisbes, la de l'Evangelització dels Pobles i la de les Esglésies Orientals, que podran rebre i examinar les denúncies que qualsevol presenti contra els bisbes per abús de poder.
Serà la Congregació per a la Doctrina de la Fe la que s'ocuparà directament d'aquest delicte en els bisbes i es crearà una nova secció judicial en el seu interior dotada de personal fix que treballarà davant del Tribunal Apostòlic per a aquests casos. Així mateix, el Papa nomenarà un secretari per ajudar al prefecte (fiscal) respecte a aquests nou procediment i qui serà, de fet, el responsable d'aquesta nova secció judicial, segons va explicar Lombardi. "Aquesta secció i el nou personal s'ocuparan també dels processos penals per abús de menors i d'adults vulnerables per part del clergat", va afegir el portaveu. El procediment serà aprovat per als cinc pròxims anys, després dels quals es valorarà la seva eficàcia.
Fins ara no es podien posar denunciar els comportaments dels bisbes per aquest tipus de delictes, des ocultació de casos de pederàstia o gestió de les diòcesis, i per això, en l'última reunió del C9, O'Malley havia expressat la seva preocupació per aquest tema i la necessitat de donar-li una resposta. Concretament, va demanar en aquella ocasió al Papa i a la Comissió de cardenals que s'està ocupant de la reforma de la Cúria solucions sobre "procediments" també del tipus jurídic i "competències" per actuar quan es cregui que existeixin casos d '"abús de poder, omissions o cobertures" per part dels responsables eclesiàstics davant delictes d'abusos sexuals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

L'humor de l'absurd de Faemino y Cansado omple de riures l'Auditori

Acabem de tornar d'un viatge, vam estar al centre de París, a Montmartre...», diu...

La Marededéu de Besalú del Museu d´Art va ser comprada per 100 pessetes l´any 1879

La Marededéu de Besalú del Museu d´Art va ser comprada per 100 pessetes l´any 1879

Una recerca documental per publicar tot el fons a internet permet descobrir que una pintura de...

Artesans de la Bisbal col·laboren amb l´artista Santi Moix

Artesans de la Bisbal col·laboren amb l´artista Santi Moix

Joan Raventós, David Rossell i Anna Ballesté han participat en la creació d'una gran flor

Lluís Busquets obre el cicle «Martí Luter: 500 anys» a la Casa de Cultura de Girona

L'escriptor i professor Lluís Busquets i Grabulosa obrirà avui a les 7 de la tarda...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema