La mort de l'actor britànic Christopher Lee als 93 anys deixa al món del cinema sense un dels seus malvats més famosos, el rostre dels quals ha quedat associat a personatges sinistres com el comte Drácula i el mag Saruman d'El Senyor dels anells.

Lee, que va aparèixer en més de 250 pel·lícules, es va servir del seu físic singular -mesurava prop de dos metres- i la seva mirada penetrant per exercir papers d'antagonista en franquícies com James Bond i La guerra de les galàxies.

L'actor, nomenat Cavaller de l'Imperi Britànic el 2009, va morir diumenge passat en un hospital de Londres en el qual havia ingressat amb problemes respiratoris, si bé la seva família va mantenir silenci sobre la seva mort, que es va conéixer ahir.

L'ajuntament del districte londinenc de Kensington i Chelsea, on va morir l'artista que va encarnar al vampir més llegendari de la gran pantalla, va confirmar que havia emès el seu certificat de defunció.

Segons el diari The Daily Telegraph, la vídua, l'exmodel danesa Birgit Kroencke, amb qui es va casar el 1961, va esperar a fer pública la notícia per informar primer la família i els afins.

La seva partida va aixecar reaccions com la del primer ministre britànic, David Cameron, que va lamentar la mort d'un "tità de l'era daurada del cinema" i un "distingit veterà de la Segona Guerra Mundial". Lee es va enrolar com a voluntari en la Real Força Aèria britànica durant el conflicte i va començar la seva carrera artística els últims anys de la dècada de 1940.

En els estudis de cinema li van dir que era massa alt per ser actor, així que va descartar aviat qualsevol paper de galant i va saltar a la fama com a protagonista de les pel·lícules de terror de la llegendària productora Hammer.

Va encarnar el monstre de Frankenstein, a la Mòmia i, sobretot, al comte Drácula, un personatge al que va continuar interpretant en seqüeles fins a la dècada de 1970.

El creador de les novel·les de James Bond, Ian Fleming, -cosí seu per part del seu padrastre-, l'havia proposat anys abans per interpretar el Doctor No a la pel·lícula, encara que el paper se'lva endur finalment el canadenc Joseph Wiseman. El britànic es va treure aquesta espina el 1974, quan va donar vida al malvat Scaramanga, rival de l'agent 007 a L'home de la pistola d'or.

Lee va ser un actor incansable i versàtil, que malgrat la seva fama va acceptar desenes de papers secundaris i va encarnar tot tipus de personatges. Amb Tim Burton va treballar a Sleepy Hollow (1999), Charlie i la fàbrica de xocolata (2005) i Alicia al país de les meravelles (2010).

"He aparegut en infinitat de pel·lícules que estaven per davant del seu temps. Algunes d'elles molt bones", relatava Lee en una entrevista a la BBC l'any 2001.