L'artista pintor Antoni Pitxot, que va ser amic íntim i gran col·laborador de Salvador Dalí, va morir ahir als 81 anys d'edat, va confirmar la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres. El funeral serà avui a les 5 de la tarda a l'església de Cadaqués.

Antoni Pitxot va ser nomenat pel mateix Dalí, abans que li sobrevingués la mort l'any 1989, director dels museus Dalí i patró vitalici de la Fundació Dalí de Figueres.

La defunció de Pitxot va coincidir amb la inauguració ahir a Cadaqués d'una exposició que ressegueix la relació dels dos artistes, a través d'obres, fotografies i un audiovisual. Pitxot havia de ser a la inauguració de l'exposició Dalí. Pitxot. Cadaqués. Entorn de la pintura, però va declinar per indisposició. Pitxot coneixia des de la infància Dalí i va col·laborar amb ell en el disseny i posada en marxa de l'espai museístic que acull bona part de l'obra de l'artista.

A més de la col·laboració amb Dalí, Pitxot va dedicar-se a crear una personalíssima obra plàstica inspirada en la naturalesa de les pedres que recollia al litoral de Cadaqués, obra que es troba en col·leccions particulars, al Museu de Figueres i a Itàlia. Des de la mort de Dalí el 1989, Pitxot va tenir un paper destacat en la conservació de la imatge original del Teatre Museu Dalí de Figueres, per fidelitat i respecte a l'esperit de qui era considerat "el mestre".

Segons la historiadora de l'art Mariona Seguranyes, que precisament els darrers mesos s'ha dedicat a recollir la memòria vital d'Antoni Pitxot, aquest "és el responsable que el Teatre Museu de Figueres hagi mantingut la seva essència i que l'esperit de Dalí sigui viu, per això la gent hi va i fa tantes cues".

Seguranyes va explicar ahir al Diari de Girona que, "per sobre de tot", Pitxot va ser "un gran pintor", un home que tenia "una gran passió per l'art" i que "concebia l'art com un guariment de l'ànima".

"Això és el que va veure Dalí en el jove Pitxot i per això li va confiar la direcció del Teatre Museu, la seva última gran obra". Com recorda Seguranyes, Pitxot es va limitar a fer el que sempre li havia dit Dalí: "No facis res".

Artista distingit

El 16 de setembre de 2004, Antoni Pitxot va rebre de mans del rei Joan Carles I la Medalla d'Or al Mèrit de les Belles Arts i el 19 d'octubre de 2014 l'Ajuntament de Figueres li va lliurar la Fulla de Figuera de Plata. El 10 de març de 2015 el ple de l'Ajuntament de Cadaqués va aprovar nomenar Antoni Pitxot i Soler Fill Predilecte de la vila per la forta implicació seva i de la família al municipi, on hi tenen la residència.

Aquesta última distinció s'havia de lliurar ahir, a la inauguració de l'exposició del Museu Municipal de Cadaqués. "Just quan anàvem a obrir les portes de l'exposició, Antoni Pitxot ha mort", va lamentar l'alcalde en funcions de Cadaqués, Joan Figueras, que va explicar que volien homenatjar Pitxot per "tot el que ha fet per l'art a nivell del país i també per Cadaqués".

Marià Lorca, que va assumir l'alcaldia de Figueres el 1983, va compartir amb Pitxot els anys finals de Salvador Dalí fins a la seva mort el 1989. Lorca, que va ser vicepresident de la Fundació Gala-Dalí, mentre va estar al front de l'alcaldia, fins al 1995, evoca Pitxot com un "gran coneixedor de l'obra de Dalí i, a més, qui la sabia explicar més bé. Trobarem a faltar la seva personalitat i el seu tarannà".

Lorca, que es declara admirador de l'obra del Pitxot pintor, va recordar ahir que el mateix Pitxot i una infermera es trobaven dins l'habitació aquell antològic 1 de desembre de 1988, quan Dalí va fer sortir els altres dos i li va confiar a l'aleshores alcalde que volia ser enterrat a Figueres.

"Dalí els va fer sortir i em va comentar el que ja he explicat tantes vegades. També em va explicar una altra cosa que no he revelat i no revelaré encara". La Fundació Gala-Dalí de Figueres va difondre ahir un comunicat on expressa la seva consternació per la mort de Pitxot. Una senyera amb un crespó negre onejava a la tarda a l'entrada del Teatre Museu de Figueres.