"La majoria de conflictes no són per la religió, sinó per política i economia"

Justícia i Pau organitza un debat a Girona sobre el paper que
juguen les religions a l'hora de fomentar acords o generar conflictes

15.06.2015 | 07:14
La Casa de la Cultura va acollir la xerrada organitzada per Justícia i Pau.

És possible el diàleg entre religions, si cadascuna pensa que és l'única i vertadera? És veritat que les religions monoteistes són més propenses a la violència que no pas les politeistes? Els conflictes que s'expliquen com a religiosos, tenen en realitat altres orígens? Per mirar de respondre a aquestes preguntes -i moltes altres-, Justícia i Pau va organitzar dimecres a Girona la xerrada Les Religions: font de pau o de violència?, a càrrec de la directora de l'Institut Català Internacional per la Pau, Tica Font, i el missioner Josep Frigola, que treballa a l'Àfrica des de fa cinquanta anys.
Els dos ponents van coincidir a subratllar que la religió no és la principal causa dels conflictes al món, malgrat que sovint es fa servir com a "excusa principal". Font, per exemple, va remarcar que durant la Guerra Freda l'eix dels conflictes mundials va ser polític i econòmic, però que un cop acabada aquesta van començar a sorgir els enfrontaments de caràcter identitari (Somàlia, Ruanda, antiga Iugoslàvia, Kosovo...). I malgrat que la religió és un dels trets identitaris, segons Font, en aquests moments no és -ni molt menys- el que mou la majoria de conflictes: darrere hi continua havent, en la majoria de casos, una lluita pel poder i l'economia. És el cas, va indicar, d'Estat Islàmic: "Les seves estratègies d'atac no estan encarades a matar infidels, sinó a buscar recursos econòmics", va assenyalar Font. Per tant, va indicar que molts dels conflictes que es "venen" com a religiosos responen, en realitat, a altres interessos: "En els darrers vint anys l'element religiós s'ha anat barrejant amb la força política, i sovint no s'ha explicat prou bé".
Des de la seva experiència sobre el terreny -ha viscut a Burkina Fasso i a Níger-, Frigola va considerar que la religió és tant font de pau com de conflicte. En aquest sentit, va explicar que la convivència entre religions a l'Àfrica s'ha anat deteriorant. Durant els seus primers anys de treball al continent, recorda, hi havia una bona convivència, i fins i tot una mateixa família podia tenir membres cristians, musulmans i altres que professessin religions animistes. "Hi havia diversitat però tolerància: de tant en tant es produïen algunes discussions, però res seriós", assenyala.
D'un temps ençà, tanmateix, creu que aquesta bona entesa s'ha anat deteriorant, a mesura que els fonamentalismes (sobretot el musulmà) s'han anat estenent. "Hi ha un tipus de religió que, quan es converteix en fanatisme, fa la guerra, i contra el fanatisme no hi ha res a fer", admet. Tot i això, defensa que cal continuar treballant i aprofundint en les seves relacions per aconseguir una "coexistència tolerant".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

La Festa dels Súpers reuneix unes 190.000 persones a l'Anella Olímpica de Montjuïc

Uns 50.000 espectadors han vist l'espectacle central de la cita, que promou la cura pel medi ambient

Mor als 59 anys la videoartista Núria Font

Va dirigir durant una dècada el VAD, Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals de Girona

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

L'escultora olotina es mostra «molt contenta» d'una mostra que té obres en polièster, altres en...

Partitura del segon origen

nes hores abans que Rajoy declarés la fi de les institucions catalanes tal com les hem...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema