L'animació audiovisual espanyola desembarca avui al certamen més important del món per a la indústria dels dibuixos animats, el Festival d'Annecy, que 55 anys després de la seva primera edició retrà tribut a Espanya com a país convidat. Aquesta localitat alpina banyada per un llac en què regularment hi habiten unes 50.000 persones triplicarà avui la seva població i fins diumenge que ve per convertir-se en l'epicentre mundial de les imatges animades.

Aquest any, la 39a edició de la mostra (fins al 1997 se celebrava només cada dos anys) els plats principals del menú cinematogràfic amb produccions de 77 països diferents seran l'esmentada creació espanyola i les dones, motiu pel qual els jurats seran exclusivament femenins.

La cita obrirà oficialment amb la cinta coral El Profeta, que produeix l'actriu mexicana Salma Hayek, d'origen libanès i esposa del multimilionari empresari francès François-Henri Pinault. El llargmetratge reuneix nou directors d'animació al voltant d'aquesta obra del poeta libanès Kalil Ghibran per forjar un relat calidoscòpic i simbòlic al voltant de la relació de l'escriptor empresonat i una nena entremaliada.

La competició oficial de llargmetratges tindrà vuit títols en competició, entre els quals, la producció espanyola Pos eso, en què el director Sam s'inspira en la pel·lícula Psicosi per narrar les aventures còmiques d'una bailaora de flamenc a força de plastilina i el stop-motion.

També concursarà la colombiana Sabogal, un thriller judicial de Juan José Lozano i Sergio Mejía Forero sobre la història contemporània del seu país. Rivalitzaran amb la japonesa Sarusuberi: Miss Hokusai, de Keiichi Hara, i la també nipona The Case of Hana & Alice, de Shunji Iwai, així com amb la franco-danesa Tout En Haut Du Monde, de Rémi Chayé, entre d'altres.

Films fora de competició

En secció oficial però fora de competició es projectarà un altre títol colombià, Bandejada, de Diego Guerra. Per la seva banda, Espanya exhibirà Històrias Extraordinàrias, de Raúl García, i Mortadelo y Filemón contra Jimmy el cachondo, de Javier Fesser.

El festival comptarà a més amb presentacions d'estudis com Disney i Pixar, i projectarà cintes que aspiren a rebentar les taquilles, com Stand By Em Doraemon, dels japonesos Yagi Ryuchi i Takashi Yamazaki.

El Festival d'Annecy, que mai ha concedit el seu preuat guardó Cristall a una producció espanyola, tornarà a projectar els títols guardonats en l'edició 2015 en el Forum des Images de París els dies 1 i 2 de juliol.