Una tècnica combinada desenvolupada per investigadors d'enginyeria de l'aigua i de microbiologia d'aliments determina en poques hores la presència de bacteris en tot tipus d'aigües i vegetals, si estan actives biològicament i, per tant, si poden ser infectives. La importància de la nova tècnica és que pot determinar amb rapidesa el bacteri Helicobacter pylori en mostres sense necessitat que creixin, ja que obté resultats en menys d'un dia (en 6 o 7 hores), enfront d'altres tècniques que es perllonguen durant una setmana. Es pot aplicar en tot tipus de mostres, ja siguin aliments o aigües de tot tipus, i pot utilitzar-se també per a la identificació de legionel·la en mostres d'aigua de pou, residuals i torres de refrigeració. En els últims anys investigadors de la Universitat Politècnica de València han assessorat a diferents laboratoris del sector en aquest sentit.

També permet detectar en aigües i en aliments com els mol·luscs els bacteris Vibrio parahaemolyticus i Vibrio vulnificus, segons va explicar la investigadora Yolanda Moreno, de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València.