Dianne Reeves, una de les cantants de jazz més destacades dels últims trenta anys, és l'estrella del Jazz Festival L'Estartit-Costa Brava, que se celebra del 18 de juliol al 12 d'agost i que arrencarà amb un concert de la cantant Martirio i del pianista Chano Domínguez.

Martirio i Chano Domínguez obriran la programació amb una relectura en clau jazzística de temes clàssics de la música popular espanyola, una fusió de la cobla i el jazz i un desafiament creatiu que ha contribuït a netejar la cobla de prejudicis i l'ha acostat a nous públics.

Reeves, que actuarà el 21 de juliol, ha desenvolupat una extensa carrera musical que està plena de guardons, entre els quals figuren cinc premis Grammy, l'últim dels quals se li va atorgar el mes de febrer passat pel disc Beautiful Life, en què la cantant versiona temes de Bob Marley, Fleetwood Mac, Marvin Gaye o Ani Di Franco.

El festival, que celebra la seva segona edició, és "nou i humil" i complementa l'oferta de música de l'estiu de la Costa Brava, segons va destacar ahir la directora general i artística del Jazz Festival, Montse Faura, qui va xifrar en 99.000 euros el seu pressupost, dels qual el 55 % està aportat per patrocinadors privats i un 32 % per aportacions públiques.

El cartell del Jazz Festival està compost per cinc concerts, entre els quals destaca també el que oferirà el duo format pel contrabaix Dave Holland i el pianista Kenny Barron, un altre dels plats forts de l'esdeveniment, que té com a escenari la plaça de la Llevantina, davant del port de l'Estartit, i amb les illes Medes com a teló de fons.

També hi haurà una sessió de cinema en concert amb Jordi Sabatés al piano, que posa música a l'obra mestra del cinema mut Sherlock Jr, de Buster Keaton.

El cartell es completa amb The Gramophone Allstars Big Band, que és l'aposta jove de l'esdeveniment, una banda liderada pel saxofonista bisbalenc Genís Bou que compta amb la veu de Judit Neddermann, que presentaran el seu últim treball, Jazzmaica, una suggerent proposta de Big Band a ritme jamaicà.

Montse Faura remarca que a més d'aquestes cinc actuacions, el Jazz Festival L'Estartit-Costa Brava es complementa amb quinze jamsessions a diversos locals públics de L'Estartit.

A més, hi haurà 30 concerts gratuïts que formen part de la programació Fringe Festival de Torroella, que es farà en aquesta població i a L'Estartit entre el 28 de juliol i l'1 d'agost, protagonitzats per joves valors del món del jazz procedents d'alguns dels millors conservatoris i escoles de música.